Het Songfestival 2021 komt eraan! Dit moet je weten

Na de grote winst voor Nederland in 2019 was één ding duidelijk: het volgende Songfestival is in ons eigen land! Helaas ging vorig jaar door de pandemie niet door, maar dit jaar halen we het feestje gewoon in. Inmiddels zijn de laatste voorbereidingen in volle gang, want het Songfestival 2021 gaat bijna van start. En daar kunnen we nu al van genieten.

Het Songfestival 2021 vindt plaats tussen 18 mei en 22 mei. Op dinsdag 18 mei beginnen de halve finales, die je natuurlijk net als andere jaren op tv kunt bekijken. De halve finales bekijk je op 18 en 20 mei om 21:00 uur op NPO1. Op 22 mei volgt dan de finale en dan weten we wie er dit jaar de grote winnaar heeft.

De Nederlandse delegatie

Voor Nederland doet dit jaar Jeangu Macrooy mee. Zijn nummer Birth of a New Age is al via YouTube te beluisteren, maar binnenkort moet hij het nummer voor het eerst ook gaan vertolken in Ahoy. Aanstaande donderdag doet hij dat voor het eerst, weet het AD. Dan mag Macrooy namelijk voor het eerst daar gaan repeteren.

Of je het nummer nu goed of slecht vindt, de halve finales zijn voor Nederland helemaal niet spannend. Omdat wij dit jaar het gastland zijn, zijn we ook al verzekerd van een plek in de finale. Het is dus pas op 22 mei dat het er écht op aankomt voor Macrooy. Helaas zien de bookmakers het nog niet zonnig in: volgens De Telegraaf verwachten de wedkantoren dat onze zanger op de 32e plek eindigt.

Vanuit Nederland komen logischerwijs ook de presentatoren. Dit jaar zijn dat Chantal Janzen, Jan Smit, Edsilia Rombley en Nikkie de Jager. Natuurlijk hebben we dan ook nog twee mensen die de kijkers thuis van commentaar gaan voorzien. Dat zijn Cornald Maas en Sander Lantinga. En ook online zijn er nog een aantal hosts: Koos van Plateringen, Hila Noorzai, Samya Hafsaoui en Rutger Vink.

Hoe zit het met corona?

Vorig jaar kon het Songfestival helaas niet doorgaan vanwege de pandemie. Maar ook dit jaar heeft de wereld nog met Covid-19 te maken. Dus hoe zit dat?

Logischerwijs zijn er allerlei voorzorgsmaatregelen genomen. Zo weten we via NU.nl dat Macrooy en zijn team ondertussen in thuisquarantaine zijn gegaan, om het risico op besmetting voor anderen zo klein mogelijk te houden.

Verder wordt ook het publiek aan bepaalde voorwaarden gehouden. In eerste instantie kun je alleen een ticket kopen als je al tickets had voor het festival van 2020. Verder moeten mensen onder meer een sneltest ondergaan bij de diverse teststraten van Testen Voor Toegang. Die tests moeten uitgevoerd worden op de dag van het evenement, maximaal 24 uur voor het einde van het evenement. Via CoronaCheck krijg je vervolgens de uitslag, die je bij de entree moet laten zien.

Verder mogen er geen risicogroepen aanwezig zijn – zoals ouderen – en moet je binnen een bepaald tijdvak aankomen bij Ahoy. Tijdens het festival moet je een mondkapje ophouden, tenzij je op je plek zit of aan het eten of drinken bent.

Wie treden nog meer op?

Net als andere jaren treden niet alleen de deelnemers van het Songfestival 2021 op, maar ook een aantal lokale artiesten. Zeker is dat er een pauze-act komt van Afrojack, Glennis Grace, Wulf en een jong klassiek orkest. Mogelijk komen er nog een aantal andere artiesten, maar daar is nog niets officieel over bekendgemaakt.

Rotterdam feeststad

Ook al hebben we met corona te maken, gaststad Rotterdam kan het toch niet laten om een aantal activiteiten op te zetten rondom het Songfestival. Sterker nog: de (bescheiden) festiviteiten zijn daar nu al begonnen, zo schreef het AD vorige week. Sinds dit weekend hangen er in de etalage van de Bijenkorf bijvoorbeeld 52 kledingstukken gemaakt van oude landenvlaggen. Ook staan in de hele stad billboards met foto’s van #RotterdamZingt!. Op de foot’s staan 50 zingende Rotterdammers die door 25 fotografen gefotografeerd zijn.

Tegenover Ahoy kun je nu bovendien het gezicht van Jeangu Macrooy zien, de Nederlandse inzending van dit jaar. De muurschildering werd gemaakt door kunstenaar Tymon de Laat. Ook staat bij Depot Boijmans van Beuningen een klok die aftelt naar de finale op 22 mei.

En zo zit heel Rotterdam nu vol met mooie verwijzingen naar het Songfestival. Maar het echte feestje barst op 18 mei natuurlijk pas los, en dat bekijk je het beste vanuit je eigen luie stoel!

0 Reacties
Reageer