Nieuwe Nintendo Switch-game leert kinderen programmeren

Gamen is leuk, maar wat als je helemaal zelf een spelletje kunt maken voor de Nintendo Switch? Vanaf 11 juni kan dat, met de nieuwe Gamestudio uit. Gamestudio laat je namelijk je eigen games maken en delen, en leert je tegelijkertijd programmeren.

Gamestudio laat je aan de hand van zogeheten ‘knopixen’ spelletjes maken. Knopixen zijn kleurrijke wezentjes met sterke persoonlijkheden, die jou helpen om je eigen game op te zetten. De verschillende knopixen die je in Gamestudio kunt vinden hebben allemaal hun eigen functies, die je met elkaar kunt verbinden. Maak bijvoorbeeld een mensachtig personage en laat hem rondlopen door een stick-knopix te verbinden met een poppetje-knopix.

Natuurlijk begin je niet zonder wat informatie: in Gamestudio zitten allerlei lessen die je kennis laten maken met knopixen. De lessen vertellen je wat er mogelijk is en leren je zo hoe je zelf een spelletje kunt maken. De lessen zijn stapsgewijs, op je eigen tempo te volgen en vereisen geen voorkennis, stelt Nintendo. Iedereen kan dus met de software aan de slag. Tussen de lessen door wordt je kennis gecheckt met puzzels en opdrachten.

Zelf aan de slag

Het uiteindelijke idee is dat kinderen op deze manier visueel leren programmeren en zo dus ook de basis van programmeren aanleren. Uiteindelijk kunnen ze volgens Nintendo allerlei soorten spellen maken, zoals zijwaarts bewegende platformgames, racers of zelfs shooters. Dit kan allemaal in het onderdeel ‘Vrij programmeren’, waar je je creatie ook uit kunt proberen.

De gemaakte spellen kun je ook gaan delen met vrienden en familie via het internet of een draadloze verbinding. Op die manier kun je spellen van anderen gaan spelen, of anderen jouw eigen spel laten spelen.

Gamestudio verschijnt op 11 juni exclusief in de Nintendo eShop voor €29,99. Om het spel te spelen, heb je een Joy-Con-controller, een Nintendo Switch Pro-controller of een Nintendo Switch Lite nodig. Daarnaast is het mogelijk om je muis aan te sluiten op de USB-poort van de Nintendo Switch-houder.

Beeld: Nintendo

0 Reacties
Reageer