Online cursussen populair: een derde van Nederland volgt een online opleiding

Nu we met zijn allen veel binnenzitten en weinig kunnen doen, zoeken we al snel naar nieuwe activiteiten. Een online opleiding is daar een goed voorbeeld van en volgens onderzoek van Multiscope onder 4.600 Nederlanders zijn die ook erg populair. Halverwege 2021 groeit het aantal mensen dat een online cursus heeft gevolgd namelijk naar ruim een derde van Nederland.

Naar verwachting hebben halverwege 2021 5 miljoen mensen een online opleiding gevolgd, oftewel 36% van ons land. Dat is 1,1 miljoen – of 8 procentpunt – meer dan in 2020. De opleidingen worden vooral gevolgd door mannen: 32% van de mannen zegt van plan te zijn een online opleiding te volgen, tegenover 28% van de vrouwen. Verder volgen vooral 18- tot 49-jarigen (41%) een online cursus, en kiezen ook hbo’ers en wo’ers vaker voor e-learning.

Wel valt op dat we lang niet altijd zeker weten wélke opleiding we dan willen volgen. Van alle Nederlanders die met e-learning aan de slag willen gaan, twijfelt 34% nog over welke cursus het dan moet worden. 21% weet zelfs helemaal niet welke cursus ze gaan volgen. Met andere woorden: minder dan de helft van de toekomstige cursisten weet al welke opleiding ze willen volgen.

De meeste opleidingen die gevolgd worden, draaien om ICT, bleek eerder al uit het onderzoek. 19% van de cursisten kiest voor een ICT-opleiding, zoals een algemene computercursus, informatica en diverse programmeertalen. Verder zijn cursussen rondom taal (8%), psychologie (8%) en zorg (5%) populair.

Ook online examens in trek

Eerder bleek uit het onderzoek van Multiscope al dat niet alleen de online opleiding, maar ook online examens in trek zijn. Maar liefst 55% van de respondenten zegt bij toekomstig online onderwijs ook examens en toesten online te willen doen. Verder vragen we veel naar uitleg via video: 47% heeft daar behoefte aan.

Hier zijn het echter vooral de vrouwen die meer behoefte hebben aan online materiaal: 56% van de vrouwen en 53% van de mannen wil graag online examens en toetsen, en 52% van de vrouwen en 46% van de mannen wil ook graag downloadbaar studiemateriaal. Mannen willen daarentegen weer iets vaker uitleg via een video (47% tegenover 46%).

Overigens kent online onderwijs ook nog wel wat drempels. 21% noemt kosten als een beperking, 18% heeft naar eigen zeggen te weinig tijd om een online opleiding te volgen.

Beeld: Shutterstock.com

0 Reacties
Reageer