Verenigde Staten versoepelen handelsbeperkingen Huawei

Huawei

De Amerikaanse overheid heeft besloten om de handelsbeperkingen die het vorige week oplegde voor Huawei tijdelijk te versoepelen, meldt Reuters. Op die manier moeten klanten zo min mogelijk last hebben van verstoringen, stelt de overheid.

Huawei kwam vorige week op een zwarte lijst van de Amerikaanse overheid, waardoor het bedrijf geen Amerikaanse goederen meer mag komen, tenzij het hier toestemming voor krijgt van de overheid. De sancties werden opgelegd na jarenlange angst van Amerika over spionage van de Chinese overheid via Huawei.

Nu worden die sancties dus tijdelijk verlicht, waardoor de Chinese fabrikant wel in Amerika gemaakte goederen mag kopen, om zo bestaande netwerken te onderhouden en software-updates te blijven bieden aan mobiele apparaten. Dit kwam in gevaar nadat Google besloot de Android-licentie van Huawei in te trekken, als gevolg van de handelsbeperkingen.

Google heeft nog niet gereageerd op de versoepelde regels.

Andere oplossingen

De versoepelde regels zijn bedoeld om providers die afhankelijk zijn van Huawei-apparatuur de kans te geven om andere oplossingen te zoeken, aldus de Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross. De fabrikant mag echter nog steeds geen Amerikaanse onderdelen en componenten kopen om nieuwe producten te maken, zonder toestemming van de Amerikaanse overheid.

De licentie die nu is uitgegeven blijft geldig tot en met 19 augustus dit jaar. Dat betekent dus dat providers snel andere regelingen moeten treffen. Daarnaast moet Huawei snel andere leveranciers vinden voor zijn producten.

Ren Zhengfei, oprichter van het Chinese bedrijf, stelt echter dat de tijdelijke verlichting weinig uitmaakt voor zijn bedrijf. Het had zich namelijk al voorbereid op een dergelijk scenario. “De huidige acties van de Amerikaanse overheid onderschatten onze mogelijkheden”, aldus Ren.

0 Reacties
Reageer