Schermtijd kinderen beperken is nog steeds uitdagend voor ouders

Kinderen, schermtijd

Het is zo verleidelijk: om je kind bezig te houden terwijl jij klusjes doet of thuis aan het werk bent, zet je de tv even aan. En voor je het weet, zit je kind veel te veel aan het scherm gekluisterd. Geen zorgen, je bent hier zeker niet de enige in. Volgens onderzoek van Multiscope onder ruim 1.200 ouders en toekomstige ouders vinden veel ouders het namelijk lastig om de schermtijd van kinderen te beperken.

Maar liefst 4 op de 10 ouders zegt het beperken van schermtijd van kinderen de grootste uitdaging te vinden in de opvoeding. Dit geldt vooral voor vrouwen, stelt het onderzoek. 44 procent van hen vindt het lastig om de schermtijd te beperken, tegenover 38 procent van de mannen.

Hoeveel schermtijd is oké?

Maar wat is dan te veel schermtijd? Professor Peter Nikken van het Nederlands Jeugdinstituut vertelde zustersite Vance in 2018 dat de richtlijnen behoorlijk ambitieus zijn. Volgens de bekendste richtlijnen mogen kinderen tot 2 jaar geen media gebruiken, dus ook geen televisie kijken. Tot 5 jaar oud wordt maximaal een uur per dag aangeraden en tot 12 jaar maximaal 2 uur per dag.

Maar zoals gezegd: deze doelen zijn erg ambitieus en de kans is groot dat je ze niet haalt. Dat is volgens Nikken niet erg. “Het belangrijkste is dat de tijd die ze achter beeldschermen doorbrengen niet af gaat van andere dingen, zoals buitenspelen en slapen. De balans moet dus goed zijn.”

Henk Boeke van Mediaopvoeding.nl was het destijds eens dat het niet dramatisch is als de richtlijnen niet gehaald worden. “Het allerbelangrijkste is dát ouders regels stellen aan de beeldschermtijd van hun kinderen, en niet eens zozeer hoe die regels precies zijn ingevuld. Hoe eerder je daarmee begint, hoe beter. Dat betaalt zich later, in de puberteit, dubbel en dwars uit.”

Autonomie, zelfvertrouwen en ergens bijhoren

Onderzoek van psychologen uit 2020 wijst bovendien uit dat het inperken van de schermtijd niet per se goed is. Het is volgens hen veel belangrijker om uit te zoeken waarom je kind zoveel naar die schermen kijkt en of je daar iets aan kunt doen, naast regels stellen.

Wat bijvoorbeeld kan helpen, is om de autonomie van je kind te stimuleren. Dus in plaats van regels op te leggen, praat je met hen over waarom het slecht voor je is om te veel naar schermen te kijken. Ook bespreek je met hen hoe je de schermtijd kunt inperken, in plaats van dat je regels oplegt.

Een tweede wat kan helpen is het stimuleren van het zelfvertrouwen van je kind. Dat kan bijvoorbeeld door samen leuke activiteiten te gaan doen met een korte maak- en leercurve. Denk aan het bakken van koekjes en taarten of een toffe sportactiviteit. En tot slot kun je zorgen dat je kind meer met anderen speelt, bijvoorbeeld via een kinderdagopvang of een activiteit voor kinderen in de buurt.

Andere uitdagingen

Overigens is het kijken naar schermen niet de enige uitdaging waar ouders mee worstelen. Volgens het onderzoek worstelen ouders ook met consequent zijn en je kind niet te veel verwennen, zo geeft respectievelijk 27 en 16 procent van de ondervraagde ouders aan. Verder vinden ouders het lastig om genoeg tijd door te brengen met de kinderen (16%) en om minder vaak boos te worden op hun kinderen (16%).

Overigens zijn er best wat verschillen tussen wat mannen en vrouwen lastig vinden in het ouderschap. Mannen geven bijvoorbeeld vaker aan moeite te hebben met het niet te veel verwennen van hun kind (19%). Vrouwen vinden het weer lastiger om consequent te zijn (29%) en om minder vaak boos te zijn (18%).

Foto: Shutterstock.com

0 Reacties
Reageer