RTL Nieuws laat redactierobot ADAM lokaal nieuw schrijven

Redactierobot, AI, ADAM, kunstmatige intelligentie, robot

Kunstmatige intelligentie (AI) en robots komen op steeds meer werkvloeren voor, en ook de redactie lijkt er niet aan te ontkomen. RTL Nieuws heeft sinds vandaag namelijk een nieuwe redactierobot, die moet helpen bij de productie van lokaal nieuws.

De nieuwe redactierobot draagt de naam ADAM, wat staat voor Automatische Data Artikel Machine. ADAM werd door RTL Nederland ontwikkeld, met een bijdrage vanuit het Google Digital News Initiative. Een jaar lang werkten datajournalisten, data scientists en ontwikkelaars aan de AI, en nu is deze dus klaar.

ADAM is dan ook direct aan het werk gezet. De robot schreef al ruim 2.400 verhalen over verkeersveiligheid in Nederlandse woonplaatsen op basis van gegevens van Rijkswaterstaat en de politie, die vandaag ook op de website van RTL Nieuws te lezen zijn.

Focus op lokaal nieuws

Dat is dan ook waar de robot zijn specialisme in heeft: verhalen schrijven op basis van grote hoeveelheden verzamelde, geanalyseerde en bewerkte data. De robot moet aan de hand van die data met name lokale trends zichtbaar gaan maken.

De bedoeling is dan ook dat de robot ingezet wordt voor nieuwsonderwerpen waar veel informatie over is, om er vervolgens verhalen op lokaal niveau te maken. Het kan bijvoorbeeld gaan over artikelen over scholen en ziekenhuizen in het land.

Lees je voortaan dus een verhaal op RTL Nieuws over een erg lokale trend, dan is de kans groot dat ADAM het geschreven heeft.

Foto: Shutterstock.com

0 Reacties
Reageer