Rechter besluit dat vergeetrecht Google alleen in EU geldt

Google

Google hanteert in de Europese Unie al een aantal jaren het ‘recht om vergeten te worden’, of ‘vergeetrecht’. Dat houdt simpelweg in dat je de internetgigant kunt vragen om informatie over jou of jouw bedrijf te verwijderen. Dat recht geldt echter niet buiten de Europese Unie, zo heeft een rechter nu bepaald. Dat schrijft The Guardian.

Het vergeetrecht werd in 2014 ingesteld nadat een rechter bepaald had dat dit moest. Zoekmachines moeten volgens deze regels verouderde of beschamende informatie verwijderen als je daarom vraagt.

Rechtszaak

De Franse privacywaakhond CNIL begon in 2015 een rechtzaak, toen het Google opriep om wereldwijd linkjes te verwijderen naar pagina’s die schadelijke of verkeerde informatie over iemand bevat.

Dat weigerde Google, al introduceerde het een jaar later wel een geo-blocking-functie. Daardoor kunnen Europese gebruikers verwijderde links niet zien. Maar zoek je via bijvoorbeeld de Amerikaanse versie van de zoekmachine, dan zijn die links wel te zien. De CNIL wilde daarom een boete van 100.000 euro geven.

Google gaf als argument voor zijn beslissing dat als de regel buiten Europa ingesteld werd, de verplichting door autoritaire regeringen misbruikt kan worden om schending van de mensenrechten te verbergen.

Rechter geeft Google gelijk

Nu is het dus tot een uitspraak gekomen. Conclusie: Google hoeft informatie buiten de EU niet te verwijderen. Wel zei de rechter dat zoekmachines internetgebruikers “sterk moeten ontmoedigen” om naar de niet-EU-versies van hun pagina’s te gaan om de informatie alsnog te vinden.

“De balans tussen het recht op privacy en de bescherming van persoonlijke data aan de ene kant en de vrijheid van informatie voor internetgebruikers aan de andere kant, varieert waarschijnlijk significant in de wereld”, aldus de rechter. Het recht om vergeten te worden is echter geen absoluut recht, en moet gebalanceerd worden tegenover andere fundamentele rechten.

Peter Fleischer, advocaat van de internetgigant, zegt tevreden te zijn met de uitspraak. “Sinds 2014 werken we hard om het vergeetrecht te implementeren in Europa, en om een verstandig evenwicht te vinden tussen het recht op informatie en privacy. Het is goed om te zien dat de rechter het eens is met onze argumenten.”

845.501 verzoeken

Google maakte ook bekend dat het in de afgelopen vijf jaar 845.501 verzoeken heeft gekregen om informatie te verwijderen, vanwege het vergeetrecht. 45 procent van de 3,3 miljoen linkjes waar in de verzoeken naar verwezen werd is ook daadwerkelijk verwijderd.

Dit betekent dus dat de content zelf nog wel online staat, maar niet te vinden is als je online zoekt naar de naam van het individu.

Foto: Shutterstock.com

0 Reacties
Reageer