Obi is een robot die mindervaliden kan helpen met eten

Mensen die ziektes als MS, ALS of Parkinson hebben, kunnen in een vergevorderd stadium van hun ziekte niet meer zelfstandig eten. Iemand anders moet ze in dat geval helpen, maar dat is helaas niet altijd mogelijk. Een robot zou het werk over kunnen nemen en Desin heeft nu zo’n robot op de markt gebracht: Obi.

De robot bestaat uit een kom met vier losse vakjes waar het eten in kan en een arm die een lepel vasthoudt. Een zorgverlener kan Obi leren hoe de arm moet bewegen en vervolgens kan de robotarm zijn werk doen. Hij kan omgaan met allerlei soort eten en weet ook de laatste restjes eten te verzamelen. De patiënt kan hem zelf bedienen en daarvoor zijn diverse opties: van knoppen en een voetpedaal tot de mogelijkheid om hem via de mond te besturen.

Het schoonmaken doet de Obi helaas niet zelf, maar de kom en de lepel kunnen in de vaatwasser. Er kunnen daarnaast extra kommen, lepels en andere accessoires worden besteld.

Obi kwam tot stand dankzij crowdfunding en inmiddels is hij te koop. Hij kost 4500 dollar, dat is omgerekend ruim 4000 euro.

0 Reacties
Reageer