Need For Speed: Hot Pursuit Remastered is klassiek plezier in een opgefrist jasje

Een beetje vreemde gewaarwording was het wel: precies in de weken dat we de nieuwe generatie consoles mogen verwelkomen, dook ik achter de PS4 om games uit 2003 en 2010 te reviewen. In dit geval voor de Need For Speed: Hot Pursuit Remastered review.

Nou ja, soort van dan. Want deze maand mochten we naast de remake van XIII (daarover later meer) uit 2003 ook de opgefriste versie van deze absolute raceknaller uit 2010 verwelkomen. Heeft Need For Speed: Hot Pursuit Remastered iets verloren van zijn glans in al die jaren?

Remake vs Remaster

Om daar goed antwoord op te geven is het belangrijk eerst een belangrijke verschil aan te stippen tussen de first person shooter XIII en racegame Need for Speed – naast genre, natuurlijk.

Ik moet nog beginnen aan mijn review van XIII en geen zorgen, we komen zo op auto’s. Maar waar de shooter overal wordt aangekondigs als ‘remake’ , terwijl Criterion er voor heeft gekozen om een ‘remaster’ te maken.

Lijkt klein verschil, is het niet. Leg de beelden van de originele XIII maar eens naast de remake van deze maand. De producenten hebben weliswaar gekozen om het originele verhaal te volgen, het is qua omgeving en aankleding wel een hele andere game geworden. Karakters zijn veranderd, sommige scenes zijn compleet aangepast.

Goed, andere review voor ander moment. Aan de andere kant staat dus deze ‘remaster’ van Criterion. Wat mij betreft een schoolvoorbeeld van een remaster, want alle originele elementen uit Hot Pursuit uit 2010 zijn onveranderend.

Maar visueel is de game prettig opgefrist. De graphics wat scherper, een aantal nieuwe visuele uitbreidingen rond de verschillende racetracks. Het is echter nog altijd Hot Pursuit.

https://www.youtube.com/watch?v=AeRnez3di1I

Keep It Speedy, Simple

Eerlijk is eerlijk, heel eventjes was ik in de veronderstelling dat we een nieuwe versie van de klassieke Hot Pursuit uit 1998 zouden krijgen. Yep, zo oud ben ik intussen al kennelijk..

Maar dat was gelukkig van korte duur toen ik me realiseerde dat we in de lange lijn van Need for Speed-games in 2010 door Criterion nog werden getrakteerd op de adrenaline rush die Hot Pursuit heet. Dat Criterion supersnelle racegames met hoge funfactor kon produceren, was toen al geen verrassing meer. Met de populaire Burnout-serie had het al een behoorlijke trackrecord weten op te bouwen.

De grootste kracht van Hot Pursuit in 2010 was de lage drempel. Geen moeilijke upgrades bij elkaar racen voor je auto en talloze ontwerpmogelijkheden. Je scoort nieuwe auto’s naarmate je verder komt in het spel, je kiest een kleur en daar blijft het bij.

Kleine toevoegingen

Verbeteringen zijn er desalniettemin, met name grafisch natuurlijk. De originele Hot Pursuit kwam uit voor de PS3 en Xbox360 en (bijna op de dag exact) 10 jaar later zijn consoles en PC natuurlijk al een heel stuk verder.

Dat betekent natuurlijk dat de auto’s er een stuk beter uitzien, maar ook de omgeving is dynamisch en kraakhelder. Dit is duidelijk geen 2010 Seacrest County meer!

De basis van het spel, van de layout van verschillende tracks die je kunt rijden tot de diverse soort events waar je aan kunt deelnemen, zijn hetzelfde gebleven. De grafische uitbreidingen én de toevoeging van een heuse garage met al je vrijgespeelde auto’s lijken klein, maar zijn precies genoeg om de game qua uitstraling wat meer naar 2020 te halen, zonder de fun uit 2010 verloren te laten gaan.

Retro fun voor modern prijsje

Zoals ik al eerder opmerkte, het heeft iets geks om in de weken rond de lancering van de next gen consoles je te storten op een klassieker van een vorige generatie.

De graphics zijn weliswaar opgepoetst, maar zet het tegenover de eerste beelden van Gran Turismo 7 en de belofte van de volgende generatie en je vraagt je toch af of het prijskaartje van €39,99 direct gerechtvaardigd is.

Tegelijkertijd neemt Need For Speed: Hot Pursuit Remastered je mee terug naar een tijd waarin het racen razendsnel, lekker arcade en vooral heel fun was. En waarbij je nooit in een race een opmerking zult krijgen over botsautootjes.

Ben je op zoek naar retrofun om in carriere-modus of online via crossplay te spelen? Check dan zeker Need For Speed: Most Wanted Remastered!

Voor deze Need For Speed: Hot Pursuit Remastered review werd er gespeeld op de PS4. Het spel is verkrijgbaar voor PCPlayStation4 en Xbox en Nintendo Switch. Je kunt de game ook kopen via Bol.com of Coolblue.

0 Reacties
Reageer