Microsoft investeert miljard dollar in onderzoekslab OpenAI

Microsoft

Microsoft heeft aangekondigd een miljard dollar te investeren in OpenAI. OpenAI is een onderzoekslab dat opgezet is door onder meer Elon Musk en zich richt op het maken van artificial general intelligence (AGI), meldt The Verge.

OpenAI bestaat al sinds 2015, toen het werd opgericht als een non-profit onderzoekslab. De bedoeling was dat het mee kon komen met het hoge niveau van onderzoek van bedrijven als Google en Amazon. Tegelijkertijd richtte het bedrijf zich op het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie (AI) op een veilige en democratische manier.

Eerder dit jaar liet de organisatie echter weten dat het meer geld nodig heeft om zijn werkt voort te kunnen zetten. Daarom kwam er een nieuw bedrijf dat wel winst maakt, dat investeringen van buitenaf moest vinden. En dat is nu dus gelukt.

De investering komt ook met een voordeel voor Microsoft: het bedrijf wordt de exclusieve aanbieder van cloud-diensten voor OpenAI. Daarnaast werken de twee bedrijven vanaf nu samen aan nieuwe technologieën, en geeft OpenAI een aantal licenties voor zijn technologie aan Microsoft. Het bedrijf kan die technologie vervolgens commercieel maken.

AGI

Sam Altman, tegenwoordig de CEO van de winstmakende variant van OpenAI, stopt zijn vertrouwen met name in de ontwikkeling van AGI. AGI is al enige tijd de heilige graal van AI, en refereert naar een AI-systeem dat net zo flexibel en intelligent is als een mens.

Onderzoekers kunnen nu al wel AI-software maken die bovenmenselijk is, maar alleen in specifieke domeinen. Denk bijvoorbeeld aan het spelen van bordspelletjes en het analyseren van medische scans. De systemen kunnen die vaardigheden echter niet van de ene taak naar de andere taak overdragen.

Simpel gezegd is AGI dus nog een heel eind weg. Systemen kunnen goed zijn in één ding, maar hebben bij lange na niet de intelligentie en flexibiliteit van een mens. Wanneer dit wel mogelijk gaat worden (als dat kan), is onbekend. Over het algemeen wordt geschat dat in 2099 de kans op de ontwikkeling van AGI 50 procent is.

OpenAI zet er toch op in

Maar dat maakt voor OpenAI blijkbaar niet uit. Altman probeerde namelijk investeerders aan te trekken door beloftes te maken over AGI. Volgens hem kan AGI – als het lab dit weet te ontwikkelen – het mogelijk de “de lichtkegel van alle toekomstige waarde in het universum” kan zijn.

Investeerders moeten echter niet al teveel verwachten. OpenAI draait nu misschien met winst, maar wel met een grens. Iedereen die geld investeert kan teruggaves van maximaal 100 keer hun investering verwachten. Wat de voorwaarden zijn voor de investering van 1 miljard dollar van Microsoft, is onbekend.

Foto: Shutterstock.com

0 Reacties
Reageer