Lichtgewicht handschoenen van EPFL laten je virtuele objecten aanraken

EPFL Handschoenen

Wetenschappers van EPFL en ETH Zurich hebben zeer lichtgewichte handschoenen gemaakt, waarmee je virtuele objecten kunt voelen en manipuleren. De handschoenen wegen minder dan 8 gram per vinger, meldt EPFL op zijn website. Het systeem moet extreem realistische haptische feedback bieden.

De handschoen kan 40 Newton aan kracht op iedere vinger genereren met slechts 200 Volt en een paar milliWatt aan stroom. De handschoen, DextrES, kan dan ook op een zeer kleine batterij draaien, waardoor je complete bewegingsvrijheid hebt.

Werking

DextrES is gemaakt van nylon met dunne, elastische metalen strepen op de vingers. Die strepen worden uit elkaar gehouden met een dunne isolator. Komen je vingers in contact met een virtueel object, dan stuurt de controller een verschil in voltage door de metalen strips, waardoor ze aan elkaar komen te zitten.

Dat zorgt voor een kracht die de beweging van je vinger blokkeert. Daardoor lijkt het alsof je dus echt iets aanraakt. Als de voltage weer weg is, bewegen de strips weer goed en kun je je vingers weer vrij bewegen. Op die manier worden je hersens dus in de maling genomen.

De volgende stap voor de wetenschappers is om het apparaat groter te maken en om het toe te passen op andere delen van het lichaam. Dit kan bijvoorbeeld interessant zijn voor gamers, maar ook voor de gezondheidszorg om bijvoorbeeld chirurgen te trainen.

0 Reacties
Reageer