Facebook laat weer mensen luisteren naar Portal-commando’s

Facebook-Portal

Inmiddels is het wel duidelijk: vrijwel ieder bedrijf dat iets met spraakassistenten doet, had mensen die luisteren naar spraakopdrachten van gebruikers. Vorige maand was dat echter nog niet voor iedereen duidelijk, waardoor er flink wat ophef ontstond toen dit naar buiten kwam. Diverse bedrijven stopten (tijdelijk) met de praktijken, waaronder Facebook. Maar het sociale medium begint er binnenkort weer mee, meldt Bloomberg.

Als je een spraakassistent wil trainen, moet dit aan de hand van audio-opnames met daarin opdrachten. Wil je de assistent beter maken, dan heb je nog meer audio-opnames mogelijk. Om die reden zetten diverse bedrijven mensen in die spraakopdrachten van gebruikers beluisteren en uitschrijven.

Onder meer Google, Microsoft, Apple en Amazon deden dit. En Facebook dus ook. Nadat hier in augustus ophef over kwam, besloten de bedrijven de projecten tijdelijk stil te leggen. Facebook deed dit ook voor zijn projecten, waaronder voor de voice chats in Messenger.

Nu heeft het sociale medium ook bekend dat het audio verzamelde van Portal-gebruikers. De Portal is de slimme speaker van Facebook, die je met ‘Hey Portal’ aanspreekt. De commando’s die daarop volgen, worden opgenomen en opgeslagen op de servers. Sommige worden uitgeschreven door onderaannemers, om de software beter te maken. Ook dit project ligt sinds augustus stil.

Facebook gaat weer luisteren

Maar daar komt binnenkort dus verandering in. Facebook pauzeerde zijn programma namelijk om een manier te vinden om gebruikers meer controle te geven en transparanter te zijn. Daarbij werd ook gewerkt aan een functie om de menselijke reviews uit te zetten. Daardoor worden je spraakopdrachten dus niet meer door mensen beluisterd.

Die functie is nu klaar en volgende maand gaat het programma weer verder. Vanaf dan kun je je dus wel afmelden voor het project waarin mensen mogelijk naar je spraakopdrachten luisteren.

Nieuwe Portal

Die functie komt ook naar de nieuwe versies van de Portal, die Facebook deze week introduceerde. Het gaat om de Portal, Portal Mini en Portal TV. De Portal heeft een 10 inch HD-scherm voor videobellen, het tonen van foto’s en het kijken van horizontale en verticale video’s. De Mini-variant komt met een 8 inch-scherm.

Ook is er dus een versie voor de TV, waarmee ‘slim videobellen’ naar je TV wordt gebracht. Deze versie zet je op of onder je TV. Tijdens het bellen kun je gewoon rondlopen in je kamer, zonder dat je uit beeld verdwijnt of onverstaanbaar wordt.

De Portal en Portal Mini verschijnen op 15 oktober in de VS en Canada. Op 5 november komt ook de Portal TV op de markt. Wat de apparaten hier gaan kosten en wanneer ze naar Nederland komen, is nog onbekend.

0 Reacties
Reageer