Zo weet je of je smartphone gehackt is (en kun je hacken voorkomen)

smartphone gehackt, hacken

Onze smartphones bevatten tegenwoordig ons hele leven: we communiceren ermee, zoeken er dingen mee op op het internet en maken er foto’s mee. Maar ook je smartphone kan gehackt worden, soms zelfs zonder dat je dat nu echt door hebt. Numrush geeft tips om te ontdekken of je smartphone gehackt is en hoe je jezelf er tegen kunt beschermen.

Het is vrij gemakkelijk om je telefoon te hacken. Een hacker kan phishing inzetten of bijvoorbeeld binnendringen als je je telefoon oplaadt via een publieke laadzuil. Wordt jouw telefoon gehackt, dan kan de crimineel achter de aanval de complete controle over je apparaat overnemen. Dat betekent dat hij ook bij je telefoontjes kan komen en in de app van je bank kan gaan zitten.

Deze vijf voorbeelden kunnen duiden op een gehackte smartphone:

  1. Check je dataverbruik
  2. Batterij loopt snel leeg
  3. Dit heb ik niet geschreven
  4. Je telefoon loopt vast
  5. Zoveel pop-ups!

Is je smartphone gehackt of wil je voorkomen dat je gehackt wordt? Check deze tips:

1. Check je dataverbruik

Malafide apps maken vaak verbinding met het thuisfront. Om te zien of er malware op je telefoon zit, kun je dus controleren hoe je telefoon data ontvangt en verzendt.

Bij Android ga je daarvoor naar je instellingen, dan naar “Netwerk en internet” en vervolgens naar “Datagebruik”. Bij het menu “Gebruik van mobiele data” kun je vervolgens precies zien welke app internet verbruikt. Op een iPhone ga je naar ‘Instellingen’ en dan naar ‘Mobiel Netwerk’. Scroll omlaag en je ziet welke apps mobiele data gebruiken. Daar kun je ook het gebruik van mobiele data per app uitschakelen.

Blijkt nu dat je extreem veel mobiele data verbruikt, terwijl je telefoongebruik hetzelfde is gebleven? Dan bestaat de kans dat er malware op je telefoon zit. Die malware kan overigens ook verborgen zitten in een ogenschijnlijk normale app. Je wil dus ook even controleren of bijvoorbeeld een gratis woordenboek opeens 1GB aan internet verbruikt.

2. Batterij loopt snel leeg

Nog zo’n goeie indicator van een gehackte smartphone is een accu die ontzettend snel leegloopt, ook al gebruik je je telefoon nog altijd op dezelfde manier. Malafide apps willen namelijk nog weleens veel batterij vereisen, waardoor je telefoon opeens binnen een paar uur (of nog sneller) leeg is.

Je kunt natuurlijk uitzoeken welke apps dan zoveel accuduur verbruiken. Op Android ga je daarvoor in je Instellingen naar ‘Batterij’, waar je ook kunt zien of je apps zich normaal gedragen. Android controleert namelijk of je telefoon opeens meer batterij verbruikt dan normaal. Maar hier zit ook een knop ‘Bekijk gedetailleerd gebruik’, waarmee je precies kunt zien waar je batterijleven heen gaat.

Op iOS ga je in je instellingen ook naar de optie ‘Batterij’, waar je precies kunt zien welke apps hoeveel procent van je batterijleven verbruiken. Zo kun je dus snel achterhalen waarom je accu opeens zo snel leeg is.

3. Dit heb ik niet geschreven!

Als een hacker je telefoon overneemt, kan hij er vanalles mee. En dat kun je zelf ook merken. Zo kun je opeens berichtjes en telefoontjes in je logs zien, die jij nooit gemaakt hebt. Mogelijk heeft een hacker dan sms-malware ingezet, of heeft hij je identiteit overgenomen in de hoop persoonlijke informatie (of geld!) van je contacten te stelen. Wat het ook is, het is niet goed.

Hackers kunnen echter niet alleen berichtjes via sms versturen, maar ze kunnen ook met je sociale media en e-mail aan de haal. De meeste mensen gebruiken dat namelijk ook op hun telefoon, wat betekent dat een hacker die heeft ingebroken daar ook bij kan. Het kan dus zo zijn dat er opeens vreemde berichten op je tijdlijn van Facebook, Twitter, TikTok, Snapchat of andere kanalen kunnen komen. Of misschien zie je wel e-mails langskomen over aankopen die je nooit gedaan hebt.

In dat geval is het verstandig om vanaf je PC (of een ander niet-gehackt apparaat) je accounts – van social media, je e-mail of bijvoorbeeld Bol.com – na te lopen op vreemde activiteit. Je kunt bijvoorbeeld zien vanaf waar er ingelogd is en of er wachtwoord-resets zijn aangevraagd. Ook kun je je vaak met een klik overal uitloggen, wat in het geval van een hack een goed idee is. En verander dan ook direct je wachtwoord.

4. Je telefoon loopt vast

Als een hacker je telefoon binnendringt, bestaat de kans dat hij het apparaat voor zijn eigen doeleinden wil gebruiken. Bijvoorbeeld om bitcoin te minen of om andere frauduleuze dingen te doen.

Dat betekent vaak dat er veel processorkracht van je telefoon gekaapt wordt, wat een erg duidelijk effect heeft: je telefoon is opeens ontzettend traag, crasht vaak of loopt helemaal vast. Ook als je telefoon opeens opnieuw opstart kan dat een teken van een hack zijn.

5. Zoveel pop-ups!

Er bestaat ook malware die je vooral advertenties laat zien. Een hacker verdient dan geld per getoonde advertentie. Dus als hij jou 500 advertenties per dag laat zien, loopt hij lekker binnen.

Het kan dus voorkomen dat je opeens heel veel of vreemde pop-ups ziet, met veel knipperende lichten of porno. Dit kan een teken zijn dat je een virus of malware op je telefoon hebt. En ja, het is behoorlijk irritant.

Help, ik ben gehackt!

Ben je inderdaad gehackt? Verander dan direct al je wachtwoorden, maar dan wel vanaf een apparaat dat niet gehackt is. Installeer ook direct antivirussoftware voor je telefoon, waarschuw je contacten voor verdachte berichten die vanaf jouw accounts verstuurd zijn en verwijder de apps die mogelijk voor de hack hebben gezorgd.

Maak je je dan nog zorgen? Je kunt je telefoon ook helemaal terugzetten naar fabrieksinstellingen. Dan verlies je echter wel al je apps en persoonlijke gegevens: je telefoon is weer helemaal ‘schoon’, net als toen je hem net kocht. De optie voor het terugzetten naar fabrieksinstellingen vind je onder ‘instellingen’.

Hoe voorkom je dat je gehackt wordt?

Gehackt worden is vervelend. Maar hoe voorkom je nu eigenlijk dat je gehackt wordt? Een eerste tip is eenvoudig: zorg dat je altijd updates installeert als ze verschijnen. Is er dus een nieuwe versie van Android of iOS? Direct installeren! Hetzelfde geldt voor apps. Hoe vervelend updaten soms ook is, het geeft je wel de beste bescherming.

Daarnaast is het altijd goed om je telefoon goed in de gaten te houden. Vertoont je toestel vreemd gedrag? Ga dan direct op onderzoek uit!

Smartphone beveiliging

Denk voor je downloadt

Daarnaast wil je niet zomaar alles installeren. Je kunt op Android apps installeren via derde partijen, maar hier kunnen natuurlijk ook malafide exemplaren bij zitten. Het beste is om alleen uit de Play Store te downloaden en ook daar goed op te letten wat je op je telefoon zet. Klik verder nooit op vreemde of verdachte links en downloadt niet bestanden van onbekende bronnen of websites die je niet vertrouwt. Dat zijn veelvoorkomende manieren om malware op je telefoon te krijgen.

Diverse apps vragen tegenwoordig bovendien om toestemming voor allerlei functionaliteiten – zoals het gebruik van je camera of je microfoon. Maar heeft een app die functies wel echt nodig? Wat zou Spotify bijvoorbeeld moeten met je camera en wat moet een gemiddeld spel met toegang tot je belfunctie? Denk na voor je toestemming geeft.

Controleer bovendien eens wat je al op je telefoon hebt staan. Na een update van een app kan er immers malware zijn afgeleverd. Kijk dus eens naar welke apps je geïnstalleerd hebt staan en waar zijn allemaal toestemming voor hebben. Op iOS vind je die informatie onder “Instellingen” en dan “Privacy”. Op Android zie je dat onder ‘Instellingen’ en dan ‘Apps & notificaties’. Daar kun je per app zien welke toestemmingen deze heeft, evenals diverse andere informatie.

Virusscanner

Een virusscanner installeren is sowieso een goed idee. Deze programma’s kennen we al van laptops, maar zijn ook voor smartphones beschikbaar. Dit soort apps waarschuwen je als je iets probeert te installeren waarvan bekend is dat het malware is.

Ook krijg je een waarschuwing als een phishing-aanval je zo ver probeert te krijgen om je wachtwoord in te vullen op een malafide website of binnen een app.

Wachtwoorden en beveiliging

De gemakkelijkste manier om toegang te krijgen tot je smartphone, is om hem fysiek in handen te hebben en toegang te hebben. Maak dit dus zo moeilijk mogelijk, aangezien je er waarschijnlijk veel persoonlijke informatie op hebt staan. Om te beginnen wil je je telefoon beveiligen met een wachtwoord van zes cijfers als je hem niet gebruikt. Vingerafdrukken of gezichtsherkenning werken natuurlijk ook, al zijn ze zeker niet perfect.

Dit geldt overigens ook voor al je apps. Tegenwoordig kun je je automatisch in laten loggen, wat handig is, maar ook erg gevaarlijk. Een hacker hoeft immers alleen maar je browser te openen om bij al je online accounts te kunnen komen. Het liefste gebruik je deze functie dus niet.

smartphone beveiliging

Op Android kun je bovendien al je afzonderlijke apps beschermen met een apart wachtwoord. Daardoor kan een hacker met jouw telefoon in handen dus nog steeds niet bij je e-mail of bank-app komen, zonder een tweede wachtwoord in te voeren. Hier heb je echter wel een aparte app voor nodig, bijvoorbeeld AVG AntiVirus Free. Op iOS is dit helaas niet mogelijk, al kun je wel je documenten en bestanden met Folder Lock beschermen met een wachtwoord.

Neem verder voorzorgsmaatregelen voor als je telefoon gestolen is. Zo kun je telefoons zo instellen dat alle data verwijderd wordt als er een bepaald aantal keren een verkeerd wachtwoord is ingevoerd. Natuurlijk kun je ook gebruikmaken van “vind mijn apparaat” van Apple en Google. Daarmee kun je je telefoon vinden op een kaart en deze op afstand vergrendelen of alles wissen.

Vermijdt openbaar wifi

Gratis openbaar wifi is een prachtige uitvinding, maar vooral ook een met veel risico’s. Maak je er namelijk verbinding mee, dan kan iedereen in de omgeving zien wat jij online aan het doen bent. Voor deze aanval heb je wel specifieke vaardigheden en software nodig, maar het gevaar is altijd aanwezig.

Maak dus vooral geen verbinding met een openbaar netwerk, of gebruik een VPN als CyberGhost en TunnelBear voor iOS of Android. Hiermee wordt al je verkeer via een versleuteld privékanaal verzonden, waardoor anderen niet kunnen zien wat je aan het doen bent.

Overigens wil je ook geen openbare oplaadpunten gebruiken om je telefoon op te laden. Hackers kunnen namelijk via de oplaadpoort op je telefoon malware overbrengen, wat ze dus graag via zo’n openbaar oplaadpunt doen. Beter is dan om zelf een powerbank van huis mee te nemen, mocht je bang zijn dat je accu leeg raakt.

Meer weten over gehackt worden en wat je kunt doen om het te voorkomen? Neem dan een kijkje op Laatjeniethackmaken.nl, een gratis beveiligingsgids van tech-journalist Daniël Verlaan.

Foto’s: Shutterstock.com

0 Reacties
Reageer