De eerste beelden van het nieuwe besturingssysteem van Google genaamd Fuchsia zijn vandaag online verschenen. Ars Technica heeft foto’s in handen van het systeem dat uiteindelijk Android moet gaan vervangen. En daarmee weten we er ook direct meer details over.
Google maakte in augustus bekend dat het werkt aan een nieuw besturingssysteem. Fuchsia moet werken op zowel krachtige apparaten zoals smartphones en tablets als op zogenaamde ‘zwakke’ apparaten als slimme koelkasten en thermostaten. Daarmee is het dus ook te gebruiken voor het Internet of Things.
Hoewel er in augustus nog weinig bekend was over Fuchsia, weten we nu veel meer. Zo zien we op de beelden een homeknop, toetsenbord en een beheerder voor je schermen, bijvoorbeeld voor actieve applicaties en webpagina’s. Onderaan komt je profielfoto, de datum en tijd, je huidige locatie en een icoontje voor je accu. Druk je op je profielfoto, dan kom je bij extra opties. Hier kun je bijvoorbeeld je WiFi inschakelen en de schermhelderheid aanpassen.
Groot verschil met de huidige Android versie is het homescherm. Waar je nu vooral werkt met icoontjes van apps die je al dan niet in mappen zet, heeft Fuchsia momenteel een gigantische lijst waar je verticaal doorheen scrolt. Ook zie je kaarten met recent geopende applicaties en een lijst met slimme suggesties. Die geeft onder meer aan of er vertraging op je dagelijkse route naar werk is.
Tot nu toe was er nog maar heel weinig informatie beschikbaar, maar sinds vandaag biedt Google informatie over het besturingssysteem aan – onder andere de mogelijkheid voor ontwikkelaars om alvast een hele vroege versie te draaien. Daardoor krijgen we voor het eerst beelden te zien van Fuchsia. Heb je een developeraccount, dan kun je dus nu al met het OS aan de slag.
Geen Linux meer
Opvallend aan het nieuwe besturingssysteem is dat het niet langer afhankelijk is van Linux en Java. Android is namelijk een aangepaste versie van Linux, maar Fuchsia is vanaf niets opgebouwd. Op dit moment moet Google nog wijzigingen doorvoeren als er iets veranderd is bij Linux, maar met het nieuwe besturingssysteem is dat niet langer het geval. Daardoor krijgt Google dus veel meer controle over het systeem.
Op dit moment is er al een versie voor ontwikkelaars te downloaden en installeren, maar die is nog verre van af. Volgens Travis Geiselbrecht, ontwikkelaar bij Google, zijn ze begin 2016 begonnen met het Fuchsia-project. Duurt het maken van dit besturingssysteem even lang als dat ze in eerste instantie over Android deden – vijf jaar -, dan kunnen we het op zijn vroegst pas in 2020 zelf gaan gebruiken op een toestel.
Natuurlijk is er ook nog een mogelijkheid dat het slechts een groot experiment is en dat Fuchsia nooit het daglicht zal zien. Maar dat is bij Google altijd weer even afwachten.