Waar komen de auto’s in Cars vandaan?

Heb je de film Cars toevallig gezien? Dan weet je dat de auto’s daar kunnen praten en intelligent zijn. Voor een kind is dat de normaalste zaak van de wereld, maar volwassenen als ik is het een bron van vragen en interesse. Want hoe werken de auto’s in die wereld en waar komen ze vandaan? Screencrush ging op onderzoek uit.

Wat opvalt bij Cars is dat er geen mensen zijn, maar dat die er overduidelijk wel ooit zijn geweest. In beide films zie je resten van een menselijke beschaving, bijvoorbeeld het feit dat de auto’s nog steeds handvaten hebben op de deur. Als er nooit mensen waren geweest, wie had die dan nodig?

Maar nu zijn de enige intelligente wezens de auto’s zelf. En dat maakt die steeds slimmer wordende auto’s ook direct wat enger: wie weet nemen ze in de toekomst de wereld wel over! Daar lijkt het in de films in ieder geval wel op. Je ziet bijvoorbeeld zelfs de Amerikaanse vlag langskomen.

Waar komen ze vandaan?

Hoewel het een mysterie is wat er nu precies gebeurd is met de mensheid, is er een nog veel grotere vraag: waar komen die auto’s nu eigenlijk vandaan? Hebben wij ze gemaakt of zijn ze ‘geëvolueerd’? Jay Ward, de Creative Director van Cars, heeft hier een uitleg voor gegeven. En jawel hoor: de autonome auto’s werden zo slim dat ze de mensheid niet meer nodig vinden en ze ons uitgeroeid hebben.

Mocht je nu denken dat dit verhaal behoorlijk vreemd is, dan verwijs ik je door naar de singularity-aanhangers. Aanhangers van dit idee geloven namelijk dat computers slimmer gaan worden dan mensen en dat dit voor gigantische veranderingen in onze beschaving gaat zorgen. Misschien zelfs wel het uitroeien van de mensheid. En dat moment zou al rond 2040 komen.

Cars

Overigens geeft Ward nog een andere mogelijke uitleg over het ontstaan van de auto’s. “Production designer Jay Shuster maakte een tijd geleden een geweldige tekening van een meteoor die de aarde raakte”, vertelt hij. “Alle mensen zijn verdwenen en opeens komen de auto’s op en gaan zij rondreizen.” Een stuk vriendelijkere verklaring dan auto’s die ons allemaal uitroeien.

Persoonlijkheid overgenomen

Maar er is wel een klein restant van onze beschaving in Cars. De auto’s nemen namelijk de persoonlijkheid over van de laatste persoon die er in reed. In dit toekomstbeeld kan jouw Ford Ka dus opeens wel heel veel op je gaan lijken. En ook nog eens een mening over je hebben. Misschien dat je toch wat vriendelijker met het voertuig om moet gaan.

Dit concept verklaart ook direct waarom sommige voertuigen precies hetzelfde praten als beroemde racers, bijvoorbeeld Mario Andretti, en beroemdheden als Jay Leno. In sommige gevallen hebben ze zelfs dezelfde namen.

Maar er blijken ook een aantal regels in de wereld van Cars. Volgens Ward zie je bijvoorbeeld nooit dat de deuren opengaan. Logisch, want het brein en de ogen van het voertuig zitten er in. Stel je voor dat de deur opengaat en je er hersenen uit ziet rollen. Dan is de film opeens een stuk minder geschikt voor de hele familie.

Cars 3

Ondertussen komt Cars 3 er bijna aan en daar gaan we een aantal interessante nieuwe dingen in zien. Zo komen we er achter hoe de racer Doc Hudson, het karakter van Paul Newman, is overleden. Newman zelf overleed in 2008, maar Doc sterft tussen Cars en Cars 2 in. Aan het begin van de tweede film wordt dit wel benoemd, maar er zijn geen details over wat er nu eigenlijk gebeurd is.

In de derde film gaan we een aantal flashbacks zien waar Doc Hudson in voorkomt. Dankzij de archieven van Pixar, de studio achter de films, zijn er nog een aantal opnames van Newman uit de eerste film van Cars die niet gebruikt zijn. Die worden nu dus wel gebruikt.

Cars 3 komt op 12 juli naar de Nederlandse bioscopen. De vraag is alleen of je na deze informatie nog ze gemakkelijk onderuitgezakt in je stoel naar de film kunt kijken. Ik in ieder geval niet.

0 Reacties
Reageer