Review: JBL LIVE 500BT biedt geluidsprofielen voor iedereen en een flinke accu

JBL LIVE 500BT

JBL breidt met enige regelmaat zijn serie aan koptelefoons en oortjes uit. Onlangs deed het bedrijf dat door de JBL Live 500BT toe te voegen. Dit is een draadloze koptelefoon met ondersteuning voor spraakassistenten Google Assistent en Amazon Alexa.

De JBL LIVE 500BT heeft een prettig over-ear ontwerp met memory foam op de oorstukken. Daardoor zit het apparaat – dat in het zwart, blauw, groen, rood en wit verkrijgbaar is – prettig op de oren en heb je ook na een paar uur luisteren geen pijnlijke plekken.

De buitenkanten van de oorstukken zijn van mat plastic gemaakt en de hoofdband zelf is door stof omhuld. Op de oorstukken zitten verder allerhande knoppen, die voor verschillende dingen te gebruiken zijn.

Bediening van de muziek

Rechts zitten een aantal knoppen om bijvoorbeeld je muziek te bedienen. Het gaat om een aan-/uitknop met een LED-lampje die de status aangeeft, een knop die het afspelen van de muziek en telefoontjes afhandelt, en er zijn knoppen die het volume aan kunnen passen en het volgende nummer af kunnen spelen.

Die laatste knoppen zijn door hun dubbele functie wat verwarrend. Druk je kort op een knop, dan wordt het volume aangepast. Druk je ze langer in, dan ga je naar het volgende of vorige nummer. Maar zit je op de fiets en wil je even snel de muziek veranderen, dan denk je niet altijd aan die dubbele functie. Dat gaat dus nog wel eens fout.

Verder zit er een 3,5 mm koptelefoonuitgang aan deze kant van de koptelefoon. Handig als de accu van het apparaat leeg is en je toch naar muziek wil luisteren. Overigens moet die accu volgens JBL zelf 30 uur meegaan, en in de praktijk blijkt dat dit – afhankelijk van je EQ-instellingen, het volume en het gebruik van Ambient Aware-functies – wel ongeveer klopt.

JBL LIVE 500BT

Ambient Aware

Ook is er een knop voor Ambient Aware. Hier zijn twee modi voor: TalkThru en Ambient Aware. Met TalkThru wordt het volume lager gezet en kun je gesprekken volgen. Ambient Aware laat je je omgeving horen.

Hoewel de beide functies erg handig zijn, kun je er soms ook last van hebben. Zet je Ambient Aware bijvoorbeeld aan op de fiets – in de hoop auto’s en ander verkeer beter te horen – dan kun je in sommige gevallen vooral de wind horen, en de muziek bijna niet meer. Maar werk je in een kantooromgeving en wil je de gesprekken om je heen niet missen, dan zijn de opties meer dan nuttig.

Ander nadeel is dat de knoppen voor Ambient Aware en Bluetooth ongeveer hetzelfde aanvoelen. Daardoor moet je dus echt onthouden welke wat doet, wil je problemen voorkomen.

Het geluid

Meest belangrijk van een koptelefoon is natuurlijk het geluid. Hoewel dit absoluut geen koptelefoon is voor puristen, is het voor de gemiddelde gebruiker meer dan prima. De bas is best redelijk en de hoge tonen zijn helder en duidelijk. Bij de gemiddelde popmuziek heb je dus fijn geluid.

Een nadeel is wel dat de wat lagere middentonen wat minder goed tot hun recht komen. Puristen kunnen het geluid daardoor wat blikkerig vinden klinken. Ben je geen purist? Dan kun je bij sommige muziek – zoals ‘Drop It Like It’s Hot van Snoop Dogg – alsnog wel wat oomph missen. De hoge middentonen komen daarentegen wél goed tot hun recht.

Gelukkig heeft JBL een bijbehorende app waarin je de EQ aan kunt passen. Daarin zitten meerdere standaard profielen, bijvoorbeeld voor een diepere bas. Ook kun je kanalen zelf aanpassen, zodat je een profiel hebt dat bij jouw smaak past. De koptelefoon is daardoor – eventueel met wat kleine aanpassingen via de app – voor vrijwel alle soorten muziek geschikt.

Ook prettig is dat de JBL LIVE 500BT wel een bas levert die altijd goed klinkt, ook als je koptelefoon op het niveau staat dat je oren er wel kapot van moeten gaan. Bovendien lekt de bas niet door naar andere tonen. Ben je echt een bas-junkie? Dan zul je misschien wel vinden dat de bas, ook na aanpassingen, nog wat mist.

JBL LIVE 500BT

Google en Alexa

De JBL LIVE 500BT bevat bovendien een integratie met de Google Assistent en Amazon Alexa. De spraakassistenten komen met handige extra opties, zoals het voorlezen van meldingen die binnenkomen. Nu het verboden is om je telefoon vast te houden op de fiets, kan dat erg handig zijn.

Ook kun je spraakopdrachten geven, door je vinger tegen de buitenkant van het linker oorstuk te houden. Daarmee activeer je de spraakassistent en kun je je opdracht geven. Nadeel is wel dat je soms per ongeluk op de knop drukt als je de koptelefoon op doet, en er dus direct in je oor geschreeuwd wordt (afhankelijk van het volume waar je hem op hebt staan).

Tot slot is de koptelefoon ook in staat om je hands-free te laten bellen, wat met de nieuwe regels voor op de fiets wel zo handig is.

JBL LIVE 500BT

De JBL LIVE 500BT is een koptelefoon die prettig op je hoofd zit en voor een goede bas zorgt. Bovendien kun je veel van het geluid nog aanpassen via de bijbehorende app, zodat het afgestemd is op jouw voorkeuren. Voor puristen is dit echter een koptelefoon die wat geluidsdetails mist, dus zij kunnen beter voor een ander model gaan.

Ook handig is dat er een integratie is met Google Assistent en Amazon Alexa, waardoor je opeens veel meer hands-free kunt doen. Met de nieuwe regels over je smartphone gebruiken op de fiets, is dat wel zo handig. En dat kun je ook nog behoorlijk lang doen, want de accu gaat flink lang mee.

Overigens zit ook de prijs van de JBL LIVE 500BT mee. Het apparaat is voor 149 euro te koop op de website van JBL.

JBL LIVE 500BT

0 Reacties
Reageer