Review: Huawei Watch GT 2 is groot, maar heeft geweldige accu

Huawei Watch GT 2

De smartwatch is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het portfolio van veel smartphone-fabrikanten. En ook het Chinese Huawei werkt hard aan ontwikkelingen binnen dit segment. De Huawei Watch GT 2 is de meest recente toevoeging aan dat portfolio. Dit horloge komt met een geweldige accuduur, maar ook wat minpunten.

Allereerst: ik ben een vrouw met erg dunne polsen. De meeste horloges passen mij niet en armbandjes zitten nooit strak. Dat een smartwatch bij mij nogal groot uitvalt, is dus niet vreemd. Maar de Huawei Watch GT 2 is wel érg groot. Dit is duidelijk een horloge voor mannen met polsen van gemiddelde groottes, en niet voor de smalle vrouwenpols.

Superhelder scherm

Dat gezegd hebbende, is het horloge wel voorzien van een prachtig en helder scherm waar je alles eenvoudig vanaf kunt lezen. Het horloge heeft een alles-in-één 3D-glas scherm, waar iedere millimeter van gebruikt wordt. Daarmee krijg je dus een 1,2 inch AMOLED-scherm op de versie van 42 mm en een 1,39 inch AMOLED display op de variant van 46 mm.

Dat scherm is ook nog eens superscherp en ook buiten redelijk goed te zien. Alleen als de zon er echt recht op schijnt is het lastig om te zien hoe laat het is. Wat wel jammer is, is dat je geen watch faces aan kunt passen. Je moet het doen met de varianten van het horloge zelf, en daar zijn er niet veel van.

Binnenin zit verder een speaker, die meer dan goed geluid geeft. Het geluid is helder, heeft nog best een aardige bas en is prima te gebruiken voor het plegen van telefoontjes. Zelfs voor het luisteren van muziek viel de speaker me niet tegen.

De verdere behuizing is strak afgewerkt met stainless steel, met twee knoppen aan de zijkant. Met de bovenste knop ga je terug naar het thuisscherm of naar de verschillende apps op het horloge. De onderste knop brengt je naar opties voor workouts. Ook kun je heen en weer swipen over het scherm om verschillende informatie te zien.

Vreemd always on-scherm

Wat me wel opvalt is dat Huawei niet echt een always on-scherm heeft toegevoegd. Er bestaat wel een dergelijke optie in de vorm van een standby-scherm dat redelijk lang aan blijft staan, maar daarbij krijg je alleen een analoge of digitale klok in twee stijlen. Die klok is dus anders dan je gewone watchface. Nu kun je zeggen dat hiervoor gekozen is om batterij te besparen, maar ook op deze manier wordt er flink van je acculading gegeten.

Huawei Watch GT 2

Over die accu gesproken: de Huawei Watch GT 2 heeft een flinke variant meegekregen. In principe moet die accu twee weken mee kunnen gaan, zelfs als je sleep tracking en de always-on-optie aan hebt staan. Maar hoe meer opties je aan hebt staan – zoals het constant meten van je hartslag of het bijhouden van workouts met GPS – hoe korter die accuduur wordt.

Dat is echter niet meer dan logisch. Bovendien zorgt het er niet voor dat je alsnog constant het horloge op moet laden. Ik had alle opties aan staan en kon nog steeds ongeveer anderhalve week met een enkele lading vooruit.

Volgen van je gezondheid

Net als iedere smartwatch komt de Huawei Watch GT 2 met diverse opties om je gezondheid en workouts te volgen. Allereerst: de stappenteller is bijzonder nauwkeurig. Ik heb meermaals gezien hoe het aantal stappen netjes steeg met het aantal stappen dat ik daadwerkelijke zette. Ook het GPS-signaal bleek redelijk accuraat te zijn.

De hartslagsensor liet nog wel wat te wensen over, maar daar is de Watch GT 2 geen uitzondering in. Je ziet misschien wel dat je hartslag stijgt of daalt, maar soms slaat hij wel erg hoog uit, om vervolgens heel snel te dalen. Het lijkt er daarmee op dat er af en toe een verkeerde meting gedaan wordt.

Diverse opties worden bovendien automatisch gevolgd, mits je dit in de app aanzet. Denk aan je gelopen stappen, je hartslag, nachtrust en stressniveaus. Voor de fitness-opties geldt dit echter niet. Je moet dus echt van tevoren bedenken dat je de app aan moet zetten, wil je dat je workout gevolgd wordt. En apps van derde partijen installeren gaat helaas niet. Je moet het dus met de opties van Huawei doen.

Huawei Watch GT 2 app
Data uit de Huawei Health App

Bediening laat te wensen over

Qua bediening heb ik een paar minpuntjes voor de Watch GT 2. Dit horloge heeft het LiteOS van Huawei zelf, dat met wat beperkingen komt. Zo kun je wel notificaties zien, maar je kunt er niet op reageren. Dat betekent dat je dus alsnog je telefoon moet pakken om simpelweg even ‘OK’ te sturen. Voor sommige mensen kan dat een flink probleem zijn. Natuurlijk kun je wel gewoon telefoontjes opnemen en plegen via het horloge.

Daarnaast bestaat er een nadeel voor mensen die net als ik regelmatig met hun armen over elkaar zitten: het horloge registreert dat soms als aanraking. De Watch GT 2 denkt op dat moment dat je het scherm ingedrukt houdt en dus je watch face wil veranderen, ook al is dat niet het geval. Gelukkig wordt je daar wel attent op gemaakt via een korte trilling in het horloge, maar het is vervelend als dit zeker eens per dag gebeurd.

Aan de verdere bediening moet je mogelijk even gewend raken. Zoals gezegd heeft dit horloge twee fysieke knoppen, maar je kunt ook over het scherm swipen. De fysieke knoppen brengen je snel terug naar het thuisscherm of functies voor bijvoorbeeld workouts. Swipe naar boven en je ziet je notificaties, naar beneden en je ziet wat simpele instellingen. Swipe je naar links of rechts en dan kom je langs wat opties als je hartslag, stressniveaus, het weer en fitness-ringen die je een overzicht geven van je dagelijkse activiteit.

Huawei Watch GT 2

Dit is een fitness-horloge

Als smartwatch is de Huawei Watch GT 2 misschien wat beperkt. Maar als fitness tracker absoluut niet. Dit is het punt waar dit horloge het meer dan goed doet. Zo bevat het apparaat dertien renoefeningen die je kunt doen, op verschillende niveaus en met verschillende doeleinden. Ook heeft het opties voor fietsen, wandelen, zwemmen (in een zwembad en in open water), klimmen en zelfs een triatlon.

Bovendien kun je onderweg muziek luisteren zonder je telefoon mee te moeten nemen. Het horloge heeft namelijk een muziek-app met ruimte voor 500 nummers. Die muziek zet je vanaf je telefoon op je horloge, waarna je een bluetooth koptelefoon of oortjes aan het horloge kunt koppelen. Handig als je een stuk wil rennen zonder je telefoon mee te nemen.

Ook interessant is dat er speciale oefeningen zijn voor je ademhaling en je stressniveaus. En ja, ook je nachtrust kan gevolgd worden. Hoewel lang niet iedereen graag een horloge draagt tijdens het slapen, moet ik zeggen dat dit horloge absoluut niet in de weg zit. En het resulterende rapport dat je in de Huawei Health App kunt zien, geeft je nuttige inzichten over waar verbeterpunten liggen en hoe je dat aan kunt pakken.

Dus, wat vinden we?

De Huawei Watch GT 2 is in vergelijking met andere smartwatches ietwat beperkt. Je kunt niet reageren op notificaties vanaf het horloge, het scherm is niet écht always on en je kunt geen apps van derden installeren. En toch is het een fijn apparaat, zelfs al is het eigenlijk een fitness tracker on steroids.

De Watch GT 2 komt namelijk met een strak ontwerp (al is het ietwat groot) en biedt voor veel mensen genoeg functionaliteit om interessant te zijn. Het feit dat je muziek op het apparaat zelf af kunt spelen is ontzettend handig, en de speaker in het horloge is meer dan goed. Bovendien zijn de fitness-opties uitmuntend. Jammer is wel dat je die handmatig aan moet zetten.

Bovendien is die accu echt een gigantisch pluspunt. Er is weinig vervelender bij smartwatches dan dat je ze constant op moet laden, maar bij de Watch GT 2 is dat dus niet aan de orde. En ook de prijs is met 229 euro voor de 42 mm en 249 euro voor de 46 mm niet verkeerd.

0 Reacties
Reageer