Rechter VS: Tweet embedden kan copyright schenden

Twitter zou deze week 300 medewerkers op straat willen zetten. Daarmee krimpt het bedrijf in één klap met acht procent in.

Volgens een Amerikaanse rechter kan een tweet embedden auteursrechten schenden, schrijft de Electronic Frontier Foundation (EFF). De zaak werd aangespannen door een fotograaf.

Diverse websites, waaronder Time, Yahoo, Vox en Breibart hadden artikelen geplaatst met daarin een tweet met een afbeelding van Tom Brady. De tweet werd door een andere partij geplaatst, maar de fotograaf in kwestie had de foto gemaakt. Volgens die fotograaf schonden de websites zijn auteursrecht door de foto met de tweet de embedden. En daar was de rechter het dus mee eens.

Volgens de EFF is dat het einde van een precedent dat tien jaar lang gold. In 2007 werd namelijk bepaald dat de partij die het materiaal dat beschermd is door auteursrechten aansprakelijk is voor die rechten. Het bedrijf of de persoon die ernaar linkt of de content embed, is dat dus niet. Logisch, want als iemand naar de content linkt, weet diegene misschien niet dat er auteursrechten mee geschonden worden.

Hoger beroep

Maar de federale rechter in deze zaak is het daar dus niet mee eens. Daardoor kunnen uitgevers dus aansprakelijk worden gehouden. “Het feit dat de afbeelding gehost werd op een server die het eigendom is van een ongerelateerde derde partij (Twitter) beschermd hen niet tegen dit resultaat (dat het auteursrecht geschonden wordt, red.)”, aldus de rechter.

De uitspraak kan overigens toegepast worden op iedere vorm van content die je embed. Daardoor kan het flink wat chaos veroorzaken. Geldt dit dan bijvoorbeeld ook voor YouTube-filmpjes, of als je ergens naar linkt? Overigens komt er mogelijk een hoger beroep, waarin de uitspraak nog teruggedraaid kan worden.

0 Reacties
Reageer