Compacte krachtpatsers The Fives van Klipsch laten je soundbar blozen

Twee speakers, compact genoeg om op een boekenplank te passen. Maar uitgebreid genoeg om je huidige soundbar te doen laten blozen. Met traditionele tech en moderne foefjes. Direct je platenspeler aansluiten en genieten van vinyl? Ik kon niet wachten om aan de slag te gaan met de Klipsch The Fives review!

Daar stonden ze ineens. In een walnoot-jasje en naast mijn platenspeler, die door zijn nieuwe gezelschap ook ineens extra opgebloeid leek. De plaat begon te spelen en al snel.. kreeg de hele kamer een opfrisser. Een behoorlijk luide opfrisser, dat wel.

The Fives van Klipsch zijn twee compacte boekenplank speakers van het bekende Amerikaanse audiomerk. De speakers komen er in twee verschillende afwerkingen – zwart of walnoot – en hebben een opvallend retro uiterlijk. Maar dat is niet het enige opvallende aan de speakers. The Fives zijn namelijk uitgerust met een sloot aansluitingsmogelijkheden én een ingebouwde versterker.

Design

Het ontwerp van The Fives springt zoals gezegd direct in het oog. Met name de walnoot-versie misstaat niet in de woonkamer, mede dankzij het formaat. The Fives zijn compact en passen gemakkelijk op een kleiner meubel, een standaard of boekenplank.

Je kunt er voor kiezen om de meegeleerde frontjes op de voorzijde van de speaker te monteren. Het is een gemêleerd grijs stoffen cover, die er voor zorgt dat The Fives zich misschien iets makkelijker schikken in je interieur. Ga je echter all-in voor de klassieke look, dan kun je ze ook zonder cover neerzetten. Je hebt dan perfect zicht op de fikse hoornspeaker en de kleine woofer die zich aan de voorzijde van de speaker bevinden.

Bovenop de primaire speaker vinden we dan nog twee retro-elementen: de bediening van de speakers. Want hoewel The Fives ook met een afstandsbediening geleverd worden, kun je ze ook op de speaker zelf het input kanaal kiezen en het volume regelen.Hou die afstandsbediening echter nog even bij de hand, die heb je nog nodig straks!

Indrukwekkende aannsluitmogelijkheden

De schoonheid aan de drie zichtbare zijden wordt aangevuld met een indrukwekkende set aan aansluitmogelijkheden aan de achterzijde. The Fives zijn zelfs zo uitgebreid dat ze de soundbar onder je TV zullen doen laten blozen.

Je kunt draadloos verbinden met The Fives via Bluetooth (5.0) of gebruik maken van de digitale connecties via de optische (Toslink) poort of USB-B (om te verbinden met een computer). Daarnaast vind je er een 3.5mm stereo jack (aux) en een RCA-aansluiting voor een eventuele subwoofer.

Maar veruit het belangrijkste om te noemen om de positie in de woonkamer nog maar eens te onderstrepen zijn de laatste twee aansluitingen. The Fives beschikken over een HDMI ARC aansluiting om je tv aan te sluiten en een phono input om je platenspeler direct te verbinden met de speakers, zonder extra versterker.

Rijk geluid

Zoveel veelzijdigheid kan natuurlijk ook averechts werken als het gaat om de geluidservaring. Als we daar dan al een soort van kritische noot bij moeten plaatsen, dan is het dat The Fives wel heel specifiek opgesteld moeten worden om hetzelfde effect te krijgen als een center speaker.

Logisch natuurlijk, want het gaat hier om een paar stereo speakers in tegenstelling tot een samengesteld element dat vanuit het midden zijn ding mag doen. Daarnaast zou je The Fives – en jezelf – ook echt te kort doen als je ze alleen als tv-speakers zou inzetten. Want ja, dat doen ze bijzonder verdienstelijk, met helder dialoog en genoeg bereik om de meeste series en films een stuk beter te maken.

Maar The Fives laten hun ware kracht pas zien om het moment dat je muziek begint af te spelen. Want hoewel The Fives dan compact ogen, ze klinken grotere dan hun walnoten-jasje doet vermoeden. De gemiddelde woonkamer zal direct gevuld worden met het rijke geluid van de speakers. Zelfs op onze open redactie was het door de hele ruimte prettig om naar de speakers te luisteren.

Het geluid van de The Fives is wat je bij de jarenlange ervaring van Klipsch mag verwachten: soepel en vol, met genoeg dynamiek om in alle genres te kunnen shinen. Wanneer je The Fives voor het eerst aansluit zul je wellicht het gevoel hebben dat de balans wat meer naar de bass toe hangt en de midden- en hoge tonen wat ondersneeuwen. Daar kan die afstandsbediening een handje bij helpen.

Die versterkte lage tonen zijn het gevolg van de Dynamic Bass EQ, een optie die wel vaker wordt ingezet bij multifunctionele speakers. De Dynamic Bass moet er voor zorgen dat de lage tonen ook op de lagere volume-niveaus, bijvoorbeeld bij het kijken van tv, goed over komen. Bij The Fives, die wat mij betreft het minst behoefte hebben aan die kunstmatige boost, staat Dynamic Bass standaard aan.

Schakel de functie uit door de “sub”-knop op je afstandbediening ingedrukt te houden je zult op alle normale (en iets meer feestelijke) volume-niveaus merken dat de bass minder kunstmatig aangesterkt klinkt.

Pit met een prijskaartje

Voor veel woonkamers of werkruimtes zouden The Fives ruim genoeg kunnen zijn om een heerlijke, veelzijdige geluidservaring te bieden. Met de verschillende aansluitmogelijkheden zijn de speakers in genoeg setups in te passen en qua geluidservaring kunnen ze de strijd aan met een flink aantal soundbars die nu op de markt zijn.

Het is daarbij wel belangrijk om te onderstrepen dat we hier praten over een stereo-setup. Technisch bezien kun je The Fives wel onderdeel maken of zou je de set kunnen uitbreiden met een sub, maar volgens Klipsch zelf is dat eigenlijk niet nodig.

The Fives hebben wel een pittig prijskaartje,  €899 om precies te zijn. Maar het mag intussen duidelijk zijn dat het geen instapmodelletjes zijn. Met The Fives van Klipsch trakteer je jezelf en je medebewoners op een dosis audio-technische pit die zelfs de grauwste dag nog van wat kleur kan voorzien.

Klipsch The Fives zijn o.a. te koop via Coolblue of Bol.com

Fotografie: Klipsch

 

Eindoordeel

Klipsch The Fives

8.4

Pluspunten

  • Compact maar rijk geluid
  • Prachtige afwerking
  • Aansluitmogelijkheden
  • Direct platenspeler aansluiten

Minpunten

  • Dynamic Bass EQ doet geluid geen recht
  • Niet verder uitbreidbaar
The Fives zijn een compacte set boekenplankspeakers van het Amerikaanse audiomerk Klipsch. Hoewel klein van formaat zijn The Fives fors van geluid en voorzien van veel aansluitmogelijkheden
0 Reacties
Reageer