Justitie VS start grootschalig mededingingsonderzoek naar tech-giganten

Tech-giganten, Intel, Google, Apple, Microsoft,

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft aangekondigd een groot mededingingsonderzoek te doen naar diverse tech-giganten in het land. Justitie wil weten of de dominante bedrijven de concurrentie belemmeren, wat tegen de wet is. Dat schrijft The Wall Street Journal.

Het onderzoek richt zich op de praktijken van online platformen die dominant zijn op het gebied van zoekopdrachten, social media en retail. Dat betekent dus dat onder meer Google, Amazon en Facebook onderzocht worden. Het onderzoek wordt geleid door procureur-generaal William Barr.

De afgelopen tijd zijn er al diverse onderzoeken door de waakhond FTC gestart, maar dit onderzoek moet verder gaan dat dat. De twee organisaties delen namelijk autoriteit op het gebied van mededinging, en hebben de afgelopen maanden afgesproken wie welk onderzoek leidt.

Nu lopen de tech-giganten dus kans dat ze een boete krijgen van zowel de FTC als Justitie. De FTC begon in februari namelijk zijn eigen taskforce om de concurrentie in de tech-sector te onderzoeken. Dat onderzoek loopt nog, en wordt dus nog verder aangevuld door Justitie.

Groei en macht

Het Amerikaanse ministerie gaat specifiek kijken naar problemen als hoe de meest dominante tech-bedrijven gegroeid zijn in zowel grootte als macht. Ook wordt onderzocht hoe ze hun bereik in andere markten hebben uitgebreid, en hoe ze de macht die bij grote hoeveelheden gebruikers hoort gebruiken.

Een echt einddoel van het onderzoek is er niet. Justitie wil vooral weten welke problemen er zijn en waar iets mee gedaan moet worden. Ambtenaren hebben gezegd dat er diverse opties op tafel liggen. Het onderzoek kan dan ook leiden tot meer gerichte onderzoeken naar specifieke bedrijven en hun gedrag.

Bovendien wordt niet alleen naar mededinging gekeken. Het ministerie van Justitie negeert andere zaken die zorgen over het voldoen aan de wet kunnen veroorzaken namelijk niet. Vinden ze dus iets anders dat niet klopt, dan kan dat ook consequenties hebben voor een tech-bedrijf.

Foto: Shutterstock.com

0 Reacties
Reageer