De JBL Reflect Mini NC zou zomaar je ideale sportmaatje kunnen zijn, maar is dat zo?

Nieuwe waterbestendige in-ears die tijdens het sporten goed blijven zitten, voorzien zijn van active noise cancelling én uitgerust met slimme assistenten van Google en Amazon? Je hebt mijn aandacht, JBL! Maar kan de JBL Reflect Mini NC mijn grote favoriet van de troon stoten?

Wie tijdens een wandeling op straat om zich heen kijkt, zal het al zijn opgevallen. De razendsnelle opkomst van draadloze koptelefoons zijn niet ontkennen. Over-ears, on-ears en in-ears: alle smaakjes komen voorbij en steeds vaker zonder snoer. En ook de thuiskantoortijger is steeds vaker met een draadloze headset te vinden in zijn natuurlijke habitat van Zoom, Meet of Teams.

Maar met name voor sporters zijn draadloze oordopjes al langere tijd een hele uitkomst. Het betekent voor velen van hen – zeker mensen die zoals ik Airpods gebruiken tijdens kantooruren – vaak wel dat ze een extra setje oordopjes moeten aanschaffen.

Niet zozeer functionaliteit maar met name pasvorm en waterbestendigheid zijn daarbij belangrijke factoren.

Voor veelzijdige sporters

Voor mijn sportactiviteiten grijp ik naar mijn vaste partners-in-audio-crime: de volledig draadloze Jaybird RUN. Sinds onze eerste review in onze gadgetpodcast V2 in 2017 is zijn de oordopjes van Jaybird mijn go-to tijdens het sporten. Één oortje tijdens het fietsen, twee oortjes tijdens het hardlopen of in de sportschool.

Al regelmatig heb ik me afgevraagd of er een moment zou komen dat ik de RUN’s thuis zou laten ten faveure van een andere koptelefoon. Velen hebben het geprobeerd, geen van allen wisten te beklijven na de initiële reviewperiode.

Toch spitste ik de oren bij de aankondiging van de JBL Reflect Mini NC tijdens de IFA afgelopen najaar. Niet alleen beloofde de Reflect Mini een perfecte pasvorm, de oordopjes zijn – zoals de naam al verklapt – uitgerust met active noise cancelling en ondersteuning van slimme assistenten van Google en Amazon.

Op papier zou de JBL Reflect Mini NC zomaar de meest interessante koptelefoon voor veelzijdige sporters kunnen zijn. Maar – om een voetbalcoach te parafraseren – op papier luisteren we geen muziek.

Foto via JBL

Design & comfort

Laten we met de buitenkant beginnen. Want het design van de Reflect Mini’s maakt duidelijk dat we een behoorlijke stap verder zijn gekomen sinds 2017.

De ronde Mini’s zijn compact en uitgerust met het speciale stabilisatie-rubbertje dat je wel vaker ziet op draadloze in-ears. Er worden drie verschillende maten meegeleverd in de doos, maar de gemiddelde maat zat eigenlijk direct heel goed bij mij.

Zoals gezegd zijn de Mini’s compact en dat is terug te voelen in het gewicht. Die combinatie van factoren zorgt voor een bijzonder prettige ervaring tijdens het dragen. De oordopjes zitten stevig in je oor, zonder dat je het gevoel hebt dat ze klemmen of dat ze elk moment los kunnen schieten.

Het was een frustratie die ik wel vaker had bij collega-oordopjes: zodra het buiten regende, begonnen de dopjes toch te wiebelen en was tijdens je hardloopsessie bezig de doppen op hun plek te houden. Intussen heb ik de JBL Reflect Mini NC getest in regen, sneeuw en zonneschijn tijdens het hardlopen en fietsen, zonder ook maar een moment die frustratie te hebben gehad. Vast is vast en dat is dat.

Noise cancelling

Misschien wel de meeste vraagtekens had ik bij de toevoeging van active noise cancelling (ANC) op een koptelefoon die voor sporters is bedoeld. Want ondanks dat ik de laatste zal zijn om het belang van een goede audiokwaliteit voor je playlist of podcast tijdens je sporten te ontkennen, moeten we toch ook bij de verkeersveiligheid stil staan als je buiten sport.

Persoonlijk gebruik ik al jaren tijdens het (race)fietsen slechts één oordopje. Door alleen het rechteroortje in te doen, blijft mijn linkeroor vrij om achteropkomend verkeer en andere geluiden beter te kunnen oppikken. Tijdens het hardlopen heb ik vaak wel twee dopjes in, maar twijfel ik nog altijd hoe verstandig het is om omgevingsgeluid te blokkeren.

In de praktijk blijkt dat allemaal niet zo zwart-wit. Dat heeft te maken met de Smart Ambient-functie die JBL heeft ingebouwd boven op de ANC. Dit slimme filter zorgt er voor dat bepaalde geluiden / geluidsniveaus wel worden doorgelaten, terwijl andere geluiden geblokkeerd worden. Zo merkte ik tijdens een winderig hardlooprondje dat de ruis van wind volledig was verdwenen, terwijl ik autoverkeer, het geluid van een fietsbel of het praten van mensen om me heen bij een stoplicht nog wel kon horen.

Mijn sportplaylist heeft nog nooit zo goed geklonken tijdens het sporten. Niet alleen door die noise cancelling, maar ook dankzij de bekende JBL-sound. Een all-round vol geluid met een duidelijk oomph zonder te veel door te slaan qua bass of hoge tonen te overstemmen.

Op de fiets blijft het ook hier echter nog altijd slechts één oortje in. Ook dat kan gewoon, omdat de dopjes individueel verbinding maken met je smartphone en beiden zijn uitgerust met dezelfde specs. Zo kun je dus met zowel links als rechts een telefoongesprek voeren, mocht dat nodig zijn.

Foto via JBL

Meer features

De JBL Reflect Mini NC oordopjes zijn sowieso bijzonder rijk uitgerust, als het om features gaat. De waterbestendigde (IPX7) dopjes verbinden razendsnel met je smartphone dankzij Bluetooth 5.1 en zijn uitgerust met slimme assistenten van Google en Amazon.

Hoewel ik in huis een handje geholpen wordt door Amazon Alexa, had ik daar op de Reflect Mini’s echter bijzonder weinig profijt van. Dat laat zich makkelijk uitleggen: ik draag de oordopjes vooral buitenhuis. Daarnaast heb ik tijdens het sporten vaak niet zoveel te zeggen, laat staan iets te vragen aan een slimme assistent. Mocht ik wel iets willen doen via stemassistentie, dan reageerde Siri gelukkig ook op de spraakopdrachten via de Reflect Mini NC, dus ook daar kun je mee aan de slag.

Belangrijkere spec is voor mij echter de batterijduur. Zeker tijdens langere fietstochten (3-4 uur) wil je niet zonder muzikale support komen zitten. Met ANC ingeschakeld kun je rekenen op zo’n 7 uur afspeeltijd (14 uur als je dus zou afwisselen per dopje). Daarnaast kun je de oordopjes opladen in de case, waar ook nog eens voor 14 uur batterij in zit. In totaal kun je dus 21 uur vooruit met JBL Reflect Mini NC.

Ideale sportmaatje

Sinds ik de JBL Reflect Mini NC eind november voor het eerst in gebruik heb genomen, heb ik geen moment meer gewisseld. Het was een mooie periode, maar bijna 4 jaar is er een eind gekomen aan de heerschappij van de Jaybird RUN in mijn sportroutine.

Met een heerlijke all-round sound die prima overeind blijft bij verschillende muziekgenres, maar ook moeiteloos overeind blijft als je wisselt van muziek naar podcasts.

Het maakt van de Reflect Mini NC het ideale sportmaatje. Het prijskaartje van €120 euro lijkt dan misschien pittig, het is zeker voor de regelmatige sporter een logische investering om de prestaties te bevorderen. Aan je geluid hoeft het in dat geval niet meer te liggen.

De JBL Reflect Mini NC is verkrijgbaar in het zwart, wit en blauw en heeft een adviesprijs van €120. De koptelefoon is te koop via via Coolblue , Bol.com. en de webshop van JBL

Eindoordeel

JBL Reflect Mini NC

7.8

Pluspunten

  • Design
  • Pasvorm
  • Comfort
  • Noise cancelling

Minpunten

  • Touch bediening even inkomen
  • Schakelen soms niet goed uit in doosje
Noise cancelling op je compacte in-ears? Het kan, dat bewijzen de JBL Reflect Mini NC oordopjes. IPX7, dus water- en stofdicht en dus ideaal voor tijdens het sporten.
0 Reacties
Reageer