‘Investering van SoftBank voorkomt terugkeer Travis Kalanick in toppositie bij Uber’

Het wordt voor Travis Kalanick moeilijker om terug te keren in een toppositie bij taxibedrijf Uber. Het Japanse bedrijf SoftBank, dat in Uber wil investeren, zal pogingen daartoe namelijk tegenhouden. Dat melden anonieme bronnen aan Bloomberg. SoftBank wil samen met andere bedrijven 1 miljard dollar in Uber investeren.

Kalanick stapte enkele maanden geleden na een reeks schandalen op als CEO van Uber. Toch houdt hij nog drie stoelen in de raad van bestuur bezet: één voor zichzelf en twee die hij mag invullen. Deze positie staat centraal in een conflict tussen de voormalig CEO en Benchmark Capital, een investeringsbedrijf.

Het conflict heeft ook zijn invloed op de investeringsronde van SoftBank, schrijft Bloomberg. Volgens bronnen van het medium wil Benchmark voorkomen dat Kalanick terugkeert in een toppositie, door dat als voorwaarde te stellen voor de investeringsronde. Daar is het Japanse bedrijf SoftBank volgens Bloomberg dus mee akkoord gegaan.

SoftBank

Het Japanse SoftBank heeft volgens Bloomberg ook zo zijn wensen. Het bedrijf onderhandelt om twee stoelen in de raad van bestuur te vullen. Een andere optie is dat SoftBank één zetel in de raad van bestuur krijgt én een zetel zonder stemrecht. In beide gevallen is niet bekend wat het betekent voor de samenstelling van de raad.

Momenteel bestaat die uit elf zetels, waarvan drie ‘in handen’ van Travis Kalanick. Hij vult er zelf een, maar mag de andere twee naar eigen wens invullen. Investeringsmaatschappij Benchmark Capital wil dat voorkomen. Door middel van de rechtszaak wilde het bedrijf de drie zetels ongedaan maken. Daardoor zou het aantal stoelen in de raad van bestuur worden teruggebracht tot acht.

Tot een rechtszaak komt het voorlopig niet: de partijen vechten het conflict nu intern uit. Wat de deals met SoftBank uiteindelijk betekenen voor de onderhandelingen, is nog niet bekend. Er is nog geen indicatie van wanneer de investeringsronde van SoftBank vermoedelijk rond is.

0 Reacties
Reageer