Raceplezier gegarandeerd met off-road-achtbaan DiRT 5

De oorsprong van de DiRT-serie is helemaal terug te leiden naar misschien wel de beste rally-serie uit late ’90s en begin deze eeuw: Colin McRae Rally. Maar wie denkt dat DiRT 5 een nieuwe rally sim is, zal toch verrast blijken. De nieuwste game uit de serie is namelijk een heuse off-road-achtbaan!

Het is natuurlijk 100% persoonlijk, maar Codemasters, hoge snelheid racen én een podcast die centraal staat in de game? Dan heb je mijn aandacht hoor. Want Codemasters ken je wellicht van de F1-games en als je van autosport houdt ken je wellicht ook onze F1 podcast Spoiler Alert, waar ondergetekende als co-host af en toe iets mag roepen over, jawel, racen op hoge snelheid.

Sterrenensemble

Voor DiRT 5 echter geen realistisch geanimeerde coureurs, maar wel twee grote namen. Of eigenlijk: vier.

Want zodra je het spel hebt opgestart, wordt je welkom geheten in de DiRT Podcast door James Pumphrey en Nolan Sykes. De echte petrolheads roepen dan direct: de hosts van Donut Media – bekend van podcasts en YouTube video’s.

Hun gasten in de show zijn echter voor gamers geen onbekende namen – zeker geen onbekende stemmen. Als mentor tref je namelijk Alex Janicek, wiens stem wordt ingesproken door stemacteur Troy Baker (Joel in The Last of Us) en Nolan North (Nathan Drake in de Uncharted-serie).

Nieuwe richting

Na het overlijden van Colin McRae werd de serie rally-sims al vrij snel hernoemd naar DiRT Rally. Zowel de originele DiRT Rally als DiRT Rally 2.0 hadden een hoog sim gehalte en een sterke focus op rally en rallycross.

Maar de serie lijkt zich wat meer te hebben opgesplitst om ook de meer casual racers kans te geven de lol van volle gas off-road te ervaren. Met DiRT 3 leek de serie zich helemaal los te maken van realistisch racen. DiRT 4 ging vervolgens een beetje terug naar de rally roots.

Nu is er DiRT 5 dat wederom een hele nieuwe richting in gaat en het rally rijden bijna volledig links laat liggen. Dan nog is er meer dan genoeg keus met maar 8 verschillende soorten events. Van racen op ijs tot je naar voren vechten in een “stampede”, racend door de uitgestrekte woestijn van Arizona.

En terug uit DiRT 3? Gymkhana – jawel, acrobatiek op vier (of twee) wielen!

Uitgebreid wagenpark

Racen in DiRT 5 doe je met een verschillende vierwielers. Van grote SUV’s tot buggies, bijzondere rally auto’s uit het verleden of speciale uitvoeringen van bijvoorbeeld de Audi TT of Aston Martin Vanquish.

Je bent wel even bezig om alle auto’s in het spel in je eigen garage te krijgen en zelfs dan kun je nog genoeg tijd kwijt zijn met het pimpen van de vierwielers. Stickers, kleuren, sponsoren: je kunt ze helemaal naar eigen stijl vormgeven.

Overigens zul je wel vrij snel merken dat het besturen van de auto’s over het algemeen evenredig is. Er zitten geen grote verschillen in hoe de diverse vierwielers reageren op je stuurbewegingen en je gedrag op de pedalen. Verwacht je een Gran Turismo-achtige realiteit wanneer je instapt in de verschillende voertuigen, zit je bij DiRT 5 aan het verkeerde adres.

Nou ja, behalve die dekselse sprint cars dan… Maar daar laat ik je rustig zelf achterkomen.

Nieuwe ervaring

Zoals gezegd is DiRT 5 in veel opzichten een nieuwe ervaring. Ten opzichte van de eigen serie, maar ook ten opzichte van het genre.

De Career mode is bijzonder vermakelijk, mede dankzij het (stem)acteurs werk. De races kunnen op den duur vrij repetitief gaan voelen, voornamelijk omdat je regelmatig zult terugkeren op bekend terrein. Daarentegen is het een echte racer er natuurlijk veel aangelegen om dan vooral zijn eigen tijd of prestatie verder te verbeteren.

Ben je bekend met DiRT 3, dan zul je al vrij snel je weg vinden met gymkhana, waar de controls en het spelelement nagenoeg hetzelfde zijn gebleven. Nieuw in DiRT 5 is de optie om je eigen track of gymkhana parcours te bouwen. Ga daar gerust even voor zitten, want het bouwen, testen, aanpassen en weer testen van je eigen parcours is een klusje op zich. Maar wel de moeite waard om je werk dan vervolgens te delen met de online community.

Heerlijke achtbaan

Voor de echte rally-fans die op zoek zijn naar een sim van hun favoriete autosport is DiRT 5 misschien niet bedoeld. Wellicht is het zelfs voor de fans van DiRT-serie zelf even schakelen.

Maar ben je op zoek naar een casual racer met een breed scala aan racevormen en verschillende auto’s? Dan is DiRT 5 een heerlijke achtbaan die je eigenlijk niet links mag laten liggen.

Voor deze DiRT 5 review speelden we de game op een PS4. DiRT 5 is verkrijgbaar voor PCPlayStation4 en Xbox. Je kunt de game ook kopen via Bol.com of Coolblue. Mocht je vanaf volgende week overstappen op een next gen console, krijg je een gratis upgrade.

Afbeeldingen: Codemasters

0 Reacties
Reageer