Bevrijdingsdag 2021 vieren we vanuit huis met soep en online festivals

Voor het tweede jaar op rij zitten we met 5 mei thuis. In tegenstelling tot andere jaren mogen we niet naar festivals op Bevrijdingsdag en zelfs het weer lijkt niet mee te zitten. Maar dat is geen reden om niet alsnog een leuke dag te hebben! Er wordt namelijk alsnog van alles georganiseerd waardoor jij in je eigen huis van deze feestdag kunt genieten.

De vlag en het vuur

Bevrijdingsdag is ieder jaar een mooie feestdag om onze vrijheid te vieren. Hoewel we nu te maken hebben met een pandemie en bijbehorende maatregelen, is dat geen reden om dat feestje niet gewoon door te laten gaan. Bepaalde dingen zijn zelfs exact hetzelfde als andere jaren: het Bevrijdingsvuur wordt gewoon aangestoken en we kunnen gewoon de vlag uithangen.

Het vuur wordt in de nacht van 4 op 5 mei aangestoken door de burgemeester van Wageningen, op het 5 Mei Plein voor Hotel de Wereld. In dat hotel werd in 1945 de capitulatie getekend, wat de reden is dat het vuur daar ieder jaar wordt aangestoken. Vanaf daar wordt het vuur door heel Nederland verspreid door diverse loopgroepen. Dat vuur komt uiteindelijk in allerlei gemeenten aan op de Bevrijdingsfestivals, wat jij vanuit je luie stoel gewoon kunt volgen.

Daarnaast hangen we natuurlijk gewoon de vlag uit. Op 4 mei hangt deze tussen zonsopgang en zonsondergang halfstok, op 5 mei hangt hij tussen zonsopgang en zonsondergang in de top. Overigens is het gewoonte om dan de vlag zonder wimpel uit te laten hangen, al mag je hem natuurlijk wel combineren met bijvoorbeeld de gemeentevlag, de provincievlag of vlaggen van andere landen die bij de bevrijding betrokken waren.

Nieuw: Soep en festivals

Helaas: dit jaar kunnen we niet naar een festival toe. Maar dat betekent dus niet dat er geen feestje is. Sterker nog: de Bevrijdingsfestivals gaan ook tijdens Bevrijdingsdag 2021 gewoon door, maar dan online. Normaal gesproken zijn er 14 verschillende festivals, maar dit jaar bundelen ze hun krachten voor een online programma met meer dan 200 optredens en activiteiten. Bijkomend voordeel: naar verwachting gaat het op Bevrijdingsdag 2021 regenen en mogelijk zelfs hagelen of onweren. Dus het is prima om lekker in je eigen stoel te blijven zitten.

Aan het festival doen onder meer Davina Michelle, Jonna Fraser, Waylon, Typhoon en Eefje de Visser mee. Ook zijn er sprekers, is er theater en dans. En natuurlijk kun je live volgen hoe het Bevrijdingsvuur aankomt in de verschillende steden. Het hele festival is te volgen op Bevrijdingsfestivals.nl.

Daarnaast kun je dit jaar je eigen Vrijheidsmaaltijdsoep maken. Normaal gesproken worden er namelijk Vrijheidsmaaltijden georganiseerd, maar dat kan dit jaar niet. Dus heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei een recept online gezet, zodat je je eigen soep kunt maken. Het idee is dat je hem ook voor een buurtgenoot kookt, hem op veilige afstand aanbiedt en zo het gesprek met elkaar aan gaat.

Lezing en concert

Natuurlijk is ook dit jaar weer een lezing en een concert. De lezing wordt dit jaar gegeven door de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die vanuit het Kunstmuseum in Den Haag wordt uigezonden. Ook is er een kinderlezing, die dit jaar door de 12-jarige Mily Al-Azzazi gehouden wordt. Verder gaan studenten met Merkel en minister-president Mark Rutte in gesprek over vrijheid.

Aan het einde van de dag volgt dan het concert. Dit jaar wordt dat concert in het Koninklijk Theater Carré plaats, zonder publiek. Aan het concert doen Stef Bos, André van Duijn, Laetitia Gerards, Claudia de Breij, Shary-An Hanin, ZO! Gosper Choir, Maan, ISH Dance Collective en het Metropole Orkest mee.

De lezing en het concert zijn beide live te volgen via NPO1. De lezing wordt om 12:00 uitgezonden, het concert start om 20:35 uur.

Beeld: Shutterstock.com

0 Reacties
Reageer