Apple-CEO Tim Cook pleit voor Amerikaanse wet voor dataprivacy

Tim Cook, Apple

Als het aan Tim Cook, CEO van Apple, ligt, dan komt er in de VS een speciale wet voor dataprivacy. In een interview met ABC News pleitte hij voor zo’n wet, schrijft The Verge.

Cook uit in het interview flink wat kritiek op techbedrijven. Zo zegt hij dat grote techbedrijven hun fouten niet hebben hersteld en dat het nu tijd is dat de overheid maatregelen neemt. Idealiter gebeurt dat met een privacywet, aldus Cook.

“Ik denk dat we allemaal kunnen toegeven dat wanneer je iets hebt geprobeerd te doen en bedrijven zichzelf niet hebben gereguleerd, het tijd is om strenge wetgeving te implementeren”, aldus de CEO. “En ik denk dat we al voorbij dat punt zijn.”

Dataprivacy belangrijker

In de VS wordt momenteel echter vooral aandacht besteed aan de mogelijkheid om bedrijven op te splitsen in kleinere organisaties. Zeker in het geval van Facebook wordt hier regelmatig om geroepen, al zijn er nog geen serieuze plannen bekend.

Volgens Cook ligt daarmee de focus vooral op mededingingsproblemen en niet genoeg op dataprivacy. Volgens hem is het nutteloos om grote techbedrijven op te breken als er geen aandacht wordt besteed aan hoeveel gebruikersdata er nog verzameld wordt.

“Tenzij je iets doet waardoor er minder data overblijft in de bedrijven, heb je niets gedaan”, aldus Cook. Toch kan het opsplitsen van bedrijven wel nodig zijn, vindt de CEO. Mocht een groot techbedrijf een monopoliepositie hebben en deze misbruiken, dan is dit mogelijk noodzakelijk.

Foto: Shutterstock.com

0 Reacties
Reageer