Een probleem met alvleesklierkanker is dat als er symptomen verschijnen, de ziekte vaak al in een vergevorderd stadium is. Wetenschappers van de University of Washington hebben nu echter een ontzettend eenvoudige en accurate manier gemaakt waarmee je zelf kunt testen of je de ziekte hebt. Dat doe je met de app BiliScreen.
Met BiliScreen en de camera op je telefoon kun je zelf eenvoudig ontdekken of je alvleesklierkanker hebt. Aan de hand van algoritmes detecteert het in welke mate de chemische stof bilirubine in je ogen zitten. Heb je de ziekte, dan komt er namelijk meer bilirubine in je ogen. Uiteindelijk wordt het oogwit er geel van (wat ook het geval is bij Hepatites).
Probleem is echter dat wanneer je de gele verkleuring echt begint te zien, de kanker al in een vergevorderd stadium is. Maar de app zou het ook moeten herkennen als er nog maar een beetje bilirubine in je ogen zit. Daardoor kan het aangeven of er al zoveel bilirubine in je ogen zit dat je mogelijk kanker hebt.
Accessoires
De app gebruik je met een speciale doos waardoor het licht geblokkeerd wordt, of met een papieren bril met gekleurde vierkanten aan de zijkanten. De app is zo gekalibreerd dat het licht dat eventueel door de gekleurde vierkanten komt geen invloed heeft op de uitslag.
Gebruik je de doos, dan is de app voor ongeveer 90 procent even accuraat als een bloedonderzoek, waarmee de kanker normaal gesproken gevonden wordt.
De onderzoekers werken nu aan een app die zonder accessoires werkt. Wanneer het op de markt komt, is niet duidelijk.