H&M komt met nieuw apparaat om je kleding in een handomdraai te recyclen

Er zitten een hoop haken en ogen aan het produceren van kleding. Zo is het in de meeste gevallen nou niet per se goed voor het milieu omdat het een produceren van kleding een hoop grondstoffen kost. Maar het is vrijwel nooit helemaal duidelijk hóeveel er precies verbruikt wordt. Evenals door wie de kledingstukken precies gemaakt worden en hoeveel zij hier dan mee verdienen (in de meeste gevallen: schrikbarend weinig). Het blijft een lastig iets en het uitzoeken van hoe dit precies zit, is bijna onmogelijk. Toch zijn er alternatieven.

Een veelvoorkomend alternatief is bijvoorbeeld het kopen van tweedehands kleding. Iets waar grote modeketen tegenwoordig ook steeds meer mee bezig zijn. Zo werd afgelopen week bekend gemaakt dat Tommy Hilfiger tweedehands kleding gaat aanbieden. Maar ook Zalando is hiermee bezig. Zo kunnen consumenten hun oude kleding aanbieden voor doorverkoop.

Recyclen bij H&M

Bij de Zweedse modeketem H&M was het al langer mogelijk om kleding in te leveren, dat vervolgens gebruikt wordt voor bijvoorbeeld remake-collecties en schoonmaakdoekjes. Wanneer het textiel niet meer hergebruikt kan worden, wordt dat gebruikt als vullen of isolatiemateriaal voor de auto-industrie.

Maar nu gaat H&M nog een stapje verder. Met hun nieuwste recyclesysteem kun je jouw oude truitje letterlijk in een handomdraai transformeren tot iets nieuws. De zogenaamde Looop machine, dat ongeveer zo groot is als een container, reinigt textiel, waarna het de textiel versnippert tot vezels voor nieuwe garen en hiermee een nieuw item voor je maakt.

Door op deze manier nieuwe items te maken van gebruikte producten, zorgt ervoor dat er geen water en chemicaliën aan te pas komen. Zo blijft de impact op het milieu minimaal. Mocht het nieuwe product meer garen nodig hebben, dan wordt dit aangevuld met duurzame materialen. De keten heeft als doel om vanaf 2030 alleen nog maar gebruik te maken van gerecyclede of duurzame materialen.

Nederland

Als je genoeg kleding in je kast hebt hangen die misschien wel een tweede leven verdienen, dan wil je natuurlijk dolgraag weten wanneer je zelf aan de slag kunt met deze machine. Daar moeten we helaas nog wel even op wachten. Vanaf 12 oktober is het in Zweden mogelijk om de Looop te gebruiken. Het wordt hier eerst getest en het is daarom nog niet bekend of dit concept ook naar Nederland zal komen.

Alle opbrengsten van de Looop machine gaan naar projecten waarbij onderzoek wordt gedaan naar duurzame materialen. Benieuwd hoe die machine eruit ziet? Je ziet het in dit filmpje van H&M zelf:

Avalon Boots

Avalon Boots

Avalon (30) schrijft over duurzaamheid, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).