Google maakt zich klaar voor haar jaarlijkse feestje voor ontwikkelaars: op 18, 19 en 20 mei is het tijd voor Google I/O. Dit jaar is bovendien het eerste jaar dat het evenement wordt gehouden onder Alphabet, het nieuwe moederbedrijf van Google.
Natuurlijk kijken wij nu al halsreikend uit naar alles na de bekendmakingen van nieuwe producten en diensten die Google gaat doen tijdens de openingskeynote volgende week woensdag. De eerste geruchten zijn er al. Dit is wat je dit jaar kunt verwachten op Google I/O.
1. Google gaat verder dan Cardboard
Google heeft al tijden een eigen mobiele VR-bril: Cardboard. Een kartonnen bril waar je je telefoon in kunt stoppen. Hoewel deze goed loopt en het een leuk en goedkoop speeltje is, gaat Google nu waarschijnlijk verder.
Volgens geruchten komt de internetgigant tijdens Google I/O met een eigen VR-bril, die – natuurlijk – op Android draait. De laatste bevestiging van deze geruchten komt van techjournalist en ondernemer Peter Rojas, die het weer van diverse bronnen te horen kreeg.
https://twitter.com/peterrojas/status/730411895920988160?ref_src=twsrc%5Etfw
De headset wordt minder krachtig dan de Vive of de Rift, maar omdat het een standalone VR-bril is die niet samenwerkt met een computer is dat niet vreemd. Voor de ‘luxe’ VR-brillen heb je een krachtige computer nodig met een videokaart die gemaakt is voor gaming. Bovendien zijn die brillen vrij groot en zitten ze met een kabel vast aan de computer.
Wil Google weer een hit krijgen, dan moeten ze hun VR-bril vooral proberen zo goedkoop mogelijk te houden. Bij de Cardboard werkte dit fantastisch, want wie wil er nu niet voor 15 dollar van VR genieten? En ook Samsung bewijst de kansen die er liggen. Wil Google opnieuw een hit, dan moeten ze iets maken dat prachtige beelden geeft en een aantrekkelijke prijs heeft.
2. Google gaat de strijd aan met de Amazon Echo
Amazon mag zijn borst nat gaan maken, want als we de roddels mogen geloven komt Google ook met een digitale assistent die je in je huis kunt plaatsen. De concurrent van Amazon’s Echo gaat waarschijnlijk Chirp heten en als we kijken naar wat Google nu al kan met Google Now, kan dit nog wel eens een veelbelovend product worden.
Google’s apparaat krijgt een vergelijkbaar uiterlijk als haar OnHub draadloze router. Helaas is er verder nog vrij weinig over bekend, dus we zullen moeten afwachten tot Google I/O om te weten te komen hoe het precies werkt. Overigens zeggen bronnen dat het niet waarschijnlijk is dat Chirp volgende week al gelanceerd wordt, maar de kans is groot dat we er al wel een blik op mogen werpen.
3. Chrome en Android komen eindelijk samen
Dit gerucht bestaat al langer: Chrome OS en Android komen eindelijk samen. In April kwam het gerucht naar buiten dat alle apps uit de Play Store eindelijk beschikbaar is op Chrome OS. Is dat waar, dan wordt het besturingssysteem voor goedkope laptops en desktops alleen maar beter.
Overigens kan het zo zijn dat Google Android en Chrome OS nog verder gaat samenvoegen. Daarover gaan ook alle lange tijd geruchten, maar er is nog niets concreets dat daar op wijst.
4. Zelfrijdende auto’s in de spotlight
Wordt dit dan eindelijk het jaar dat Google meer gaat vertellen over de toekomstplannen van de zelfrijdende auto? Het bedrijf heeft al aangekondigd dat ze samenwerken met Chrysler en het een coalitie wil vormen voor zelfrijdende auto’s. Volgens Astro Teller, de baas van Google’s zusterbedrijf X, is het project zelfs bijna klaar om X te verlaten.
De kans bestaat dus dat we dit jaar tijdens Google I/O nieuws kunnen verwachten. Aan de andere kant is het een project waar ontwikkelaars (nog) weinig mee te maken hebben, dus het kan zomaar zijn dat Google er helemaal niets over gaat vertellen.
5. Een nieuwe Android-versie: Android N
Er zijn geruchten dat het Android-team iets “heel anders” gaat doen als het op Google I/O aankomt, maar natuurlijk komt er ook een nieuwe variant van het populaire besturingssysteem. Wat wel anders dan andere jaren is, is dat we nu al vantevoren een blik op Android N hebben kunnen werpen. Afgelopen maart kwam de ontwikkelaarsversie namelijk al uit.
Waarschijnlijk wordt er nog van alles aan het besturingssysteem toegevoegd, maar er zijn al wel een aantal dingen die we weten. Er komt onder meer ondersteuning voor split screens, wat we ook al kennen van Google’s Pixel C-tablet. Daarnaast heeft het notificatiescherm een flinke make-over gekregen. Notificaties laten nu de belangrijkste informatie zien en geven je de mogelijkheid om direct te reageren.
Daarnaast komt Google met Night Mode en Dark Theme. Night Mode is vergelijkbaar met Apple’s Night Shift, die het besturingssysteem een rood filter geeft, waardoor je geen blauw licht meer in je ogen krijgt voor je gaat slapen. Dark Theme werd origineel gemaakt voor Android Marshmallow, maar krijgt een comeback in Android N. Alle zwart-op-witte schermen worden nu donkergrijs, wat prettiger is voor je ogen.
En verder op Google I/O…
…Het kan zomaar zo zijn dat Google met een nieuwe aankondiging over de nieuwe Google Glass komt, aangezien Google al heel lang in stilte bezig is geweest met de toekomst van dit project.
…Google’s technieken voor AI en machine learning zijn het afgelopen jaar opengesteld voor ontwikkelaars. Google gaat ontwikkelaars hier uiteraard in bijspijkeren tijdens Google I/O.
…Project Tango is geen onderzoeksproject meer, nu Google’s augmented reality-technologie in Lenovo’s apparatuur wordt geplaatst. Daarentegen komt er deze zomer nog een evenement aan van Lenovo, dus het kan zijn dat de smartphone dan pas gepresenteerd wordt.
…Misschien gaan we iets horen over Project Ara, Google’s modulaire telefoon. Na vele vertragingen wordt dit eigenlijk wel eens tijd.
…Een nieuwe berichtenapp voor Google, die de strijd aan kan gaan met WeChat en Facebook Messenger. Hangouts is immers een ondergeschoven kindje en volgens The Wall Street Journal komt er dan ook een nieuwe applicatie, waar ook chatbots in voorkomen.
En waarschijnlijk zien we nog veel meer langskomen bij Google I/O, aangezien de internetgigant bekend staat om haar vele projecten. Helaas moeten we nog een weekje wachten tot we alles zeker weten, maar de vooruitzichten zijn in ieder geval goed.
Wil je Google I/O volgen? Dat kun je doen via de speciale applicatie. De Keynote zal woensdagavond live worden gestreamd op YouTube.