Op 15 september kwam Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) officieel uit in China. Een mijlpaal voor de populaire shooter. CS:GO staat namelijk fier in de top 3 van grootste esports, maar moet het afleggen tegen League of Legende en Dota 2. Simpelweg omdat die twee games succesvol zijn in China.
Ward GeeneWekelijks neemt columnist Ward Geene ons aan de hand door de groeiende wereld van esports en gaming culture. Deze week: Counter-Strike in China.Wil je de grootste zijn, dan kun je niet om de Chinese markt heen. Zo’n 50 procent van alle League of Legends-spelers komt bijvoorbeeld uit China. Niet gek als je bedenkt dat er zo’n 1,4 miljard mensen wonen. Zo’n 18 procent van de wereldbevolking. Alleen India komt daarbij in de buurt.
CS:GO gaat de komende tijd proberen een mooi marktaandeel te krijgen in de Chinese markt, maar dat wordt niet makkelijk. De game moet namelijk de concurrentiestrijd aan met de grootste shooter wereldwijd, Crossfire, en het grootste gamebedrijf ter wereld: Tencent.
Counter-Strike officieel uit in China
Het was voor gamers in China al eerder mogelijk om CS:GO te spelen. De game werd echter niet officieel ondersteund. Dat betekent dat gamers met een slechte verbinding op een server in Hong Kong moesten spelen. Niet ideaal en daarom brengt Valve de game nu officieel uit op de Chinese markt.
Vanwege wetgeving en cultuurverschillen is het lastig om games uit te brengen in China en daarom is het slim om een lokale partner daarvoor in de hand te nemen. Perfect World zal daarom CS:GO gaan distribueren voor Valve. Geen onbekende, want dit bedrijf is ook verantwoordelijk voor Dota 2 in China.
https://www.youtube.com/watch?v=8vvul1MsKZ0
De release van CS:GO ging gepaard met flink wat publiek vertoon. Zo was er in de zes grote steden Beijing, Shanghai, Guangzhou, Shenzhen, Chongqing en Nanjing een lichtshow te zien op verschillende gebouwen. Daarnaast werken zo’n 100.000 internetcafé’s mee aan de release door zo’n 10 miljoen PC’s klaar te zetten met CS:GO. Dat zijn nog eens aantallen.
Valsspelen doe je niet zomaar
Verschillende online games worden al jaren geplaagd door mensen die valsspelen. Zo ook CS:GO. Denk daarbij bijvoorbeeld aan software die je helpt bij het mikken. Zogenaamde aimbots. Of dat je bijvoorbeeld kan zien waar je tegenstander is. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Cheaters zijn een grote ergernis en daar hebben ze in China een interessante oplossing voor gevonden. CS:GO is namelijk free-to-play in China op één voorwaarde. Je moet je burgerservicenummer namelijk aan je account koppelen. Doe je dat niet, dan moet je voor de game betalen. Speel je vals, dan wordt niet alleen je game-account geblokkeerd, maar ook jij als persoon. Dan kun je dus nooit meer CS:GO spelen.
Als je in Nederland vals zou spelen, dan kun je binnen vijf minuten een nieuw account aanmaken. Je moet dan wel de game opnieuw kopen, maar je hebt nog een “tweede kans”. In China is dat dus niet meer mogelijk en dat zal er voor moeten zorgen dat Chinese gamers wel twee keer nadenken voordat ze valspelen.
Crossfire
De Chinese markt wordt al jaren gedomineerd door drie games: League of Legends, Dungeon Fighter Online en Crossfire. En omdat deze titels de Chinese markt domineren, zijn zo ook gelijk wereldwijd de grootste. De game Crossfire is de Chinese versie van CS:GO en de gameplay is vergelijkbaar.
Het wordt dus een hele kluif om daar de concurrentie mee aan te gaan. Er is echter een pluspunt voor CS:GO. De game is veel interessanter als esports, omdat er veel meer geld in CS:GO omgaat dan in Crossfire. Een duidelijke reden voor teams om over te willen stappen. Het ontbreekt op dit moment alleen nog aan goede Chinese spelers. Iets waar de officiële release waarschijnlijk verandering in gaat brengen.