Wetenschappers maken extreem accurate klok die de komende 40 miljoen jaar goed loopt

Digitale klok, Cryogenic Sapphire Oscillator

Onderzoekers van de Institute for Photonics and Advanced Sensing in de Australische stad Adelaide hebben de afgelopen 20 jaar samen met Cryoclock gewerkt aan de Cryogenic Sapphire Oscillator. Dat is een extreem accurate klok, die Australië moet gaan helpen bij zijn radarnetwerk. Dat meldt CNet.

De klok is 1.000 keer preciezer dan welk ander commercieel systeem dat nu bestaat dan ook. Het apparaat tikt maar liefst 10 miljard keer per seconde. Binnenin zit een 1.200 karaat saffier, dat tot -267 graden Celsius. Daar komt de naam ‘cryogenic’ dan ook vandaan.

JORN

De klok is met name gemaakt om de gevoeligheid van de radarsignalen in JORN te verbeteren. JORN is een radarnetwerk dat gebruikt wordt voor vroege waarschuwingen binnen het beveiligingssysteem van Australië.

Wordt het land via de lucht of de zee aangevallen, dan wordt er een signaal gestuurd waarmee het object gereflecteerd wordt. Dat signaal komt terug en wordt opgepakt door een ontvanger. Hoe puurder dat signaal is, hoe beter het radarnetwerk kleine, langzame objecten over een grotere afstand kan oppikken.

De nieuwe klok zou signalen moeten genereren die 1.000 keer puurder zijn dan de huidige technologie.

0 Reacties
Reageer