Met deze wearables had de fotofinish van Weertman voorkomen kunnen worden

Het was vanmiddag echt even spannend in Rio de Janeiro. Zwemmer Ferry Weertman haalde daar na lang tobben van de officials een gouden medaille op de 10 kilometer op open water. Voor wie – net als ik – net zo erg verbaasd was dat de winnaar van deze lange afstand met een fotofinish bepaald moest worden: de technologie om dat te voorkomen is er allang in de vorm van wearables. Daarmee kan realtime data van de zwemmers worden verzameld en direct worden geregistreerd wie als eerste het finishbord aantikt.z

Daarnaast zijn er allerlei wearables die zwemmers nét dat stukje sneller kunnen laten gaan of kunnen helpen tijdens de trainingen. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet.

1. Sensoren voor sportdata

Goed zwemmen begint met goede inzichten, toch? In het Technical Research Centre VTT in Finland weten ze daar wel raad mee. Het onderzoekscentrum werkt samen met de nationale zwemploeg van Finland om de prestaties met behulp van wearables te verbeteren. Zo heeft VTT sensoren ontwikkeld die op de handpeddels, die zwemmers gebruiken tijdens het trainen, geplaatst kunnen worden om data te meten.

Volgens het centrum geven de sensoren vrij nauwkeurig data over de zwemtechniek van de atleet. Door die data draadloos te versturen, krijgt een coach inzicht in die hij kan delen met de zwemmer.

2. Hoor ik nou verbetering?

Ook bij de Universiteit Bielefeld in Duitsland weten ze wel wat van cijfertjes. Daar hebben ze een systeem ontwikkeld waarmee een zwemmer zijn zwemtechniek kan verbeteren. Daarvoor gebruiken ze een bijzondere combinatie wearables: handschoenen en oordopjes. Daarmee kan de zwemmer in realtime horen hoe de waterstromen veranderen door de bewegingen die hij maakt. Met behulp van een swimming sonification-systeem worden bewegingen omgezet in geluid.

Volgens de universiteit kan een zwemmer daardoor betere inschattingen maken over zijn techniek. De atleet kan bijvoorbeeld ook het geluid van een succesvolle ronde afspelen om het ritme dat hij toen had te herhalen en daarop te trainen.

3. Even alles rechtzetten

Ondanks een succesvolle gouden medaille van Weertman – weet het bedrijf OnCourse wat de reden was dat het allemaal zo spannend was. Zwemmen in open water zorgt er volgens het bedrijf namelijk voor dat zwemmers makkelijker gaan zigzaggen – en dus minder recht zwemmen. Daardoor gaat kostbare tijd en energie verloren. Hoewel ik zelf niet twijfel aan de kwaliteiten van de topsporters, heeft het bedrijf wel een wearable ontworpen die kan helpen om recht te zwemmen: een bril met de naam OnCourse Goggles.

Zodra je die bril opzet, moet je even in de juiste richting kijken om je doel te bepalen. Vervolgens druk je even op een knopje en je bent ready to go. Voor elk van de twee ogen brandt dan een lampje die aangeeft of je ver afwijkt van je doel. Bij groen ga je goed, bij geel moet je even bij sturen en bij rood moet je je afvragen of je je doel niet anders in had moeten stellen.

Point-Click-Swim-Tech-Details

4. Deze muts kan blinde deelnemers van de Paralympische Spelen helpen

Hoewel minder relevant in het geval van zwemmen in open water, kan de badmuts van Samsung voor andere zwemonderdelen wel uitkomst bieden. De wearable werkt in combinatie met een smartwatch of smartphone. De coach staat aan de zijlijn en is misschien wel echt de beste stuurman, want hij is degene die aan moet geven dat de zwemmer zich om moet draaien en daarmee tijdens een training een grote verantwoordelijkheid heeft. Door een druk op het scherm wordt er een signaal naar de badmuts verstuurd, waardoor de zwemmer weet dat hij moet draaien.

5. Misfit + Speedo = Speedo Shine 2

Speciaal met zwemkledingmerk Speedo bracht Misfit in juni de Speedo Shine 2 op de markt. Ook deze wearable is volgens het bedrijf vooral gericht op snelheid en het verbeteren van je techniek. Het apparaat is speciaal ontworpen voor het zwemmen, maar de activity tracker is ook buiten de trainingen om te gebruiken om bijvoorbeeld je slaap te monitoren.

Het ding houdt bijvoorbeeld bij hoeveel banen je tijdens het zwemmen aflegt, maar kan je ook inzicht geven als je even een wandeling maakt om een frisse neus te halen. Volgens Misfit is het apparaat zelfs in staat om tijdens het zwemmen te herkennen welke techniek je gebruikt. De Speedo Shine 2 is overigens – niet geheel onbelangrijk – waterdicht tot 50 meter.

mis4200_main_lightgray_1

0 Reacties
Reageer