Onderzoekers maken smartwatch die emoties in een gesprek herkent

Een gesprek voeren is niet voor iedereen even gemakkelijk. Sommige mensen hebben hier meer moeite mee dan anderen. En zelfs al heb je er geen moeite mee, dan nog komt iedereen wel awkward momenten tegen. Het Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory van MIT komt met een oplossing: een wearable die je vertelt hoe je gesprekspartner zich voelt. Dit schrijft het onderzoeksteam op de website van MIT.

Voor het apparaat is een Samsung Simband smartwatch gebruikt. Dit apparaat kan zelf al bewegingen, je hartslag, bloeddruk en huidstemperatuur meten. Het apparaat is gekoppeld aan een audio-apparaat, waardoor het signalen als bepaalde tonen, toonhoogtes, energie en woordkeuze kan oppikken. Door alle signalen te combineren kan het algoritme van MIT bepalen of het gesprek een positief of negatief is.

Om het systeem te trainen werden er 31 verschillende gesprekken opgenomen. Ieder gesprek duurde een aantal minuten. De data werd vervolgens aan twee algoritmes gevoerd. Een algoritme bekijkt of het gesprek over het algemeen vrolijk of verdrietig is. Het tweede algoritme bekijkt steeds een blok van vijf seconden in het gesprek en bepaald of het positief, negatief of neutraal is.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van ruim 500 signalen. Denk bijvoorbeeld aan beweging, spraakpatronen en de woordkeuze. Zo kunnen lange pauzes duiden op een zielig verhaal, terwijl je meer gevarieerde spraakpatronen gebruikt als je een leuk verhaal vertelt. Logische signalen voor de meesten onder ons, maar niet voor iedereen.

Het apparaat ziet er expres zo uit als iedere andere smartwatch, omdat de interactie tussen twee personen kan veranderen als het duidelijk is dat er techniek aanwezig is. Zo ga je je bijvoorbeeld anders gedragen als je weet dat je gefotografeerd of gefilmd wordt. Wil je dus zorgen dat de interactie zo natuurlijk mogelijk blijft, dan moet de techniek zo goed als niet zichtbaar blijven.

Fouten

Overigens heeft het apparaat het niet altijd bij het juiste eind. In 83 procent van de gevallen geeft de wearable de juiste indicatie over de emoties in een gesprek. Dat klinkt als veel, maar het verkeerd interpreteren van een gesprek kan vrij problematisch zijn. Wat als jij bijvoorbeeld vertelt dat je hondje net is overleden en je gesprekspartner reageert alsof het een heel vrolijk gesprek is? Dat neem je hem of haar niet in dank af.

Het onderzoeksteam is dan ook nog bezig met flink wat verbeteringen. In de toekomst hopen ze dat het systeem ook op andere smartwatches komt, bijvoorbeeld de Apple Watch. Daarnaast willen ze de smartwatch bijvoorbeeld ook laten trillen als je iets zegt waardoor het gesprek beter gaat, en twee keer laten trillen als het slechter gaat. Zo weet je altijd of je in de goede richting zit.

0 Reacties
Reageer