De procureur-generaal van New York en de Ierse datawaakhond zijn onderzoeken begonnen naar schandalen bij Facebook. In de VS wordt het verzamelen van e-mailcontacten van 1,5 miljoen gebruikers zonder dat ze dit wisten, onderzocht, schrijft The Verge. Ierland onderzoekt volgens CNN het onbeveiligd opslaan van honderden miljoenen wachtwoorden.
Het schandaal met het verzamelen van e-mailcontacten kwam vorige week aan het licht. Sinds mei 2016 verzamelt Facebook automatisch de contactenlijsten van gebruikers. Dit werd gedaan als gebruikers hun e-mailwachtwoord aan Facebook gaven, om hun identiteit te verifiëren. Gebruikers konden echter geen toestemming geven (of weigeren) voor het verzamelen van de contacten.
“Het is tijd dat Facebook verantwoordelijk wordt gehouden voor hoe het omgaat het de persoonlijke informatie van consumenten”, aldus procureur-generaal Letitia James. “Facebook heeft meermaals aangetoond geen respect te hebben voor de informatie van consumenten, terwijl ze wel profiteren van het verzamelen van die data.”
Ierland
Ook Ierland onderzoekt het sociale medium dus, al heeft dit wel een andere reden. De datawaakhond Data Protection Commission is een onderzoek begonnen naar het onbeveiligd opslaan van wachtwoorden van honderden miljoenen gebruikers.
Facebook gaf in maart aan dat het de wachtwoorden van deze gebruikers als platte tekst had opgeslagen in een interne database. Die database is toegankelijk voor werknemers van het bedrijf. De Ierse waakhond zegt nu te gaan onderzoeken of het bedrijf daarmee de Europese privacywetgeving AVG heeft overtreden.
Mocht dat het geval zijn, dan riskeert Facebook miljarden euros aan boetes. Grote bedrijven kunnen namelijk maximaal 4 procent van de jaarlijkse wereldwijde omzet als boete krijgen voor het overtreden van de regels. Vorig jaar had het bedrijf een omzet van 55,8 miljard dollar, wat neer kan komen op een boete van 2,2 miljard dollar.
Andere onderzoeken
Dat zijn bovendien niet de enige onderzoeken naar Facebook. Zo kondigde de Privacy Commissioner van Canada aan dat de organisatie het sociale medium aanklaagt, omdat het na een onderzoek geconcludeerd heeft dat Facebook de privacywetten van het land heeft gebroken. De Canadese waakhond kan zelf geen boetes uitdelen.
Het onderzoek van Canada draaide om het schandaal met Cambridge Analytica, waarbij gegevens van miljoenen gebruikers verzameld werden voor het opzetten van politieke profielen.
Daarnaast bleek gisteren dat Facebook rekening houdt met een boete van de FTC van 3 tot 5 miljard dollar. Ook die boete is in relatie met het Cambridge Analytica-schandaal.