Virtual reality helpt bij de veroordeling van de laatste oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog

Hoewel de Tweede Wereldoorlog al 70 jaar achter ons ligt, zijn er nog altijd een aantal oorlogsmisdadigers die voor de nazi’t werkten in leven. Deze mensen worden nog steeds opgespoord, vervolgt en veroordeeld door de LKA in München. Daarbij wordt tegenwoordig virtual reality gebruikt, schrijft news.com.au.

De politie en justitie kunnen zich dankzij dit project volledig onderdompelen in een precies model van Auschwitz. En dat is nodig, want vaak zeggen de verdachten dat ze niet echt wisten wat er gebeurde. “De vraag gaat over het voornemen: wist de verdachte dat mensen naar de gaskamers werden gebracht of doodgeschoten werden?”, vertelt Jens Rommel, het hoofd van LKA. “Dit model is een erg goede en moderne tool voor het onderzoek, omdat het die vraag kan helpen beantwoorden.”

auschwitz

Preciezer dan ooit

De tool is gemaakt door Ralf Breker, een digital-imaging-expert. Volgens hem is er geen exacter model van Auschwitz. “Het is veel preciezer dan Google Earth. We gebruiken de meest moderne virtual reality-bril op de markt. Als ik inzoom, kan ik het kleinste detail zien.” En precies dat is het zeker, want het kamp ziet er exact hetzelfde uit als in de jaren ’40. Zelfs de bomen staan waar ze ooit stonden, om te bepalen of ze het zichtveld konden blokkeren vanaf een bepaald punt.

Breker gebruikte materialen van het opzichterskantoor in Warschau en ruim duizend foto’s uit de periode. Ook waren er kaarten die gebruikt werden om te zien waar de gebouwen stonden. Breker is daarnaast twee keer naar Auschwitz gegaan om de laatste gaten in te vullen. Via een laser-scanner kon het onderzoekstream 3D-beelden maken van de gebouwen die nog overeind stonden.

https://www.youtube.com/watch?v=6eCXcdKNGwM

Latere toepassing

Natuurlijk houdt het nut van dit specifieke programma een keer op, omdat er geen nazi’s meer zijn om te veroordelen. In dat geval wil de LKA in theorie het model wel lenen aan herdenkplekken van de Holocaust, zodat bezoekers een diepere ervaring krijgen van het kamp. Maar Breker is wel bang dat het niet in de verkeerde handen valt. Volgens hem is het een nachtmerrie als de data misbruikt wordt, bijvoorbeeld voor een computerspel.

In de toekomst kunnen we mogelijk wel meer van dit soort programma’s zien. Volgens Breker kan dit namelijk een opstap zijn voor criminele onderzoeken over de gehele wereld. “Over twee tot drie jaar kun je virtueel bij iedere plaats delict van een serieuze misdaad binnenstappen.” De eerste stappen zijn er al: de LKA heeft VR gebruikt als onderdeel van een onderzoek dat ze twee jaar geleden heropenden. Daarbij onderzoeken ze een rechtse aanval in 1980 tijdens het Oktoberfest, waarbij dertien mensen omkwamen.

0 Reacties
Reageer