Twitter laat je nu ook onderwerpen volgen in je tijdlijn

Twitter

Het is druk bij Twitter. De afgelopen dagen maakte CEO Jack Dorsey bekend politieke advertenties van het platform te gaan weren en vertelde vice president van design en research Dantley Davis over de plannen van 2020. Nu is er weer een update, in de vorm van een geheel nieuwe functie voor het platform.

Op Twitter bestaat momenteel een eenvoudig probleem: als je interesse hebt in een specifiek onderwerp, is het lastig om dat onderwerp ook echt te volgen. Je kunt natuurlijk mensen volgen die met dat onderwerp geassocieerd zijn. Maar de kans is groot dat zij niet alleen over dat onderwerp, maar ook over andere dingen tweeten. En zo zie je berichten in je tijdlijn waar je mogelijk geen interesse in hebt.

Daarom introduceert Twitter nu een geheel nieuwe functie: Topics. Daarmee kun je een specifiek onderwerp volgen, zonder dat je hier individuele mensen voor hoeft te volgen. Groot voordeel is dat je ook echt alleen tweets over dat onderwerp ziet en niet over allerlei andere dingen.

De functie wordt volgens The Verge – die er al even mee aan de gang mocht – sinds augustus getest op Android. Vanaf 13 november moet Topics wereldwijd uitgerold worden, en kan iedereen het dus gaan gebruiken.

Zo werkt het

Om te zorgen dat je alleen berichten ziet over het onderwerp dat je volgt, scant Twitter tweets op keywords. Vervolgens kijkt het platform of de tweet door iemand verstuurd wordt die normaal gesproken ook over dat onderwerp schrijft. Dan is het immers geloofwaardiger dat dit ook nu het geval is.

Tot slot wordt naar betrokkenheid gekeken. Hoeveel mensen die dit onderwerp ook leuk vinden, reageerden of retweeten de tweet? Hoe meer dat er zijn, hoe groter de kans is dat de tweet in het onderwerp terecht komt.

Volgens The Verge werkte het algoritme in het begin op een vrij duidelijke manier. De journalist in kwestie – Casey Newton – volgde voor zijn test het onderwerp WWE en zag dan ook vooral tweets van officiële WWE-accounts en de worstelaars. Na een paar dagen verschenen ook relevantere tweets, ook van mensen die hij nog niet volgde. En toen werd de ervaring positief: “Het was alles waarvan ik hoopte dat Topics het zou zijn.”

300 Topics

In het begin kun je 300 onderwerpen volgen. Die zijn vooral interessant voor mensen die grote fandoms volgen. Denk aan professionele sportteams en bepaalde bands. Maar in de toekomst moeten er meer onderwerpen bij komen, onder meer over dingen die internationaal populair zijn.

Daarnaast wordt er gewerkt aan een optie om onderwerpen te negeren. Handig als je bijvoorbeeld spoilers over een film of serie wil vermijden. Uiteindelijk moet je ook door onderwerpen kunnen zoeken via een speciale pagina en topics op een speciale lijst kunnen bekijken.

Foto: Shutterstock.com

0 Reacties
Reageer