Tweeten vanuit het parlement? Dat mogen Duitse politici niet meer

In Nederland is het een bekend gezicht: een politicus in de Tweede Kamer heeft even weinig te doen en verstuurd een tweet. Misschien wel om te reageren op het lopende debat, misschien wel over iets heel anders. Maar in Duitsland is dat voor de politici geen optie meer. Zij mogen namelijk niet meer tweeten vanuit het parlement, meldt Reuters. En daar zijn ze niet blij mee.

Wolfgang Schaeuble, president van de Bondsdag, heeft besloten dat apparaten waarmee berichten verstuurd kunnen worden of gefotografeerd kan worden niet meer gebruikt mogen worden in het parlement. “Het gebruik van apparaten om te fotograferen, te tweeten of berichten te versturen vanuit het parlement ongepast is voor de werkzaamheden van de Bundestag”, aldus de president in een brief.

Maar de Duitse politici zijn het daar dus niet mee eens. De conservatieve Dorothee Bär die met ruim 64.000 volgers het grootste Twitter-account heeft van alle politici, zegt dat hier het “laatste woord nog niet over gezegd is”. “Je kunt de parlementaire sessies live kijken, maar we mogen niet mee tweeten. Zou een handgeschreven brief vanuit de Kamer wel goed zijn? Het slaat nergens op!”, reageerde de liberale politicus Frank Sitta.

Het is overigens niet duidelijk of een van beide tweets ook vanuit het parlement verstuurd is.

Verkiezingen

Het verbod is opvallend. Duitsland is relatief traag in het in gebruik nemen van de nieuwste digitale technologieën. Tijdens de verkiezingen werd dan ook beloofd om hier beter mee om te gaan. Maar met een Twitter-verbod lijkt die belofte gebroken te worden.

0 Reacties
Reageer