Geen netneutraliteit en zwakkere encryptie: Trumps techplannen op een rij

Eveline Meijer

Op het gebied van tech heeft Donald Trump opmerkelijke plannen. Wat kunnen we verwachten?

Donald Trump is dinsdag verkozen tot de nieuwe president van de Verenigde Staten. Dat wat een half jaar geleden door velen nog voor onmogelijk werd gehouden is gebeurd. In de techwereld wordt er door veel mensen geschokt gereageerd en dan met name vanwege de mogelijke negatieve gevallen die de plannen van Trump. Wat kunnen we op tech-gebied van hem verwachten nu hij president is?

Encryptie en toezicht

Veel grote techbedrijven en liberalen zijn bang dat de president met wetgeving encryptie het gebruik van encryptie gaat beperken, schrijft Reuters. Volgens Hank Thomas, de COO van Strategic Cyber Ventures en een voormalig werknemer van de NSA, is de kans onder meer aanwezig dat Trump achterdeurtjes gaat verplichten in software. Bovendien riep Trump tijdens de versleutelingszaak tussen Apple en de FBI al op om Apple te boycotten, omdat ze de FBI niet wilden helpen. “Apple wil ons niet in hun telefoon laten? Wie denken ze dat ze zijn?”, riep de presidentskandidaat toen.

https://www.youtube.com/watch?v=T2rbk2rs0Kg

Met de verplichting tot achterdeurtjes haalt Trump een groot deel van de beveiliging onderuit. Want hierbij geldt – zoals Tim Cook ook al uitwees tijdens de versleutelingszaak – als de overheid een achterdeurtje kan gebruiken, kunnen cybercriminelen dat ook. En dat is ook direct de reden dat de techindustrie tegen zo’n verplichting is. Bovendien heeft de overheid volgens hen niet het recht om eisen te stellen aan het ontwerp van producten.

Mocht Trump dit wel proberen, dan gaat WhatsApp luid protesteren, zegt Jan Koum, medeoprichter van de berichten-app. “Het zou de reputatie van Amerikaanse bedrijven in de wereldwijde arena beschadigen.” De kans is groot dat niet alleen WhatsApp, maar vele andere bedrijven een fel protest gaan voeren, mocht dit gebeuren. Tot nu toe heeft Trump hier echter niet op gereageerd.

Ik denk niet dat Trump een vriend van privacy gaat zijn - Hank Thomas, COO Strategic Cyber VenturesOok op het gebied van toezicht maken techbedrijven zich zorgen. Hank Thomas: “Ik denk niet dat hij een vriend van privacy gaat zijn en de angstige kant van mij zegt dat hij inlichtingendiensten meer betrokken laat worden bij justitie in Amerika.” De angst bestaat dat Trump het toezicht van de NSA gaat uitbreiden en hier is hij ook zeker toe in staat. Probleem is echter dat dit soort programma’s in nevelen gehuld zijn, dus niemand precies weet wat er gebeurt.

Netneutraliteit

Een ander punt van zorg is netneutraliteit. Trump heeft hier tijdens zijn campagne niet veel over gesproken, maar de kans is aanwezig dat hij snel veranderingen gaat doorvoeren. Al in november 2014 tweette hij namelijk “Obama’s aanval op het internet is een nieuwe machtsgreep vanuit de top. Netneutraliteit is een Fairness Doctrine (een regelgeving dat de media tegenstrijdige standpunten tonen op controversiële onderwerpen). Dit gaat de conservatieve media schaden.”

De tweet is natuurlijk al wat ouder, wat kan betekenen dat Trump inmiddels van gedachten is veranderd. Bovendien is het de vraag of hij netneutraliteit begrijpt, aangezien hij hier zegt dat het gaat om conservatieve standpunten tegenover die van de liberalen, in plaats van een eerlijk speelveld voor het verschaffen van toegang tot internetdiensten voor consumenten. Maar het is duidelijk dat Trump niet blij is met de netneutraliteit.

Wil hij hier veranderingen in aanbrengen, dan heeft hij steun nodig van andere Republikeinen en van de FCC. Ted Cruz, een andere Republikein, zei eerder al dat “netneutraliteit de Obamacare van het internet” is. Hiermee zou de innovatie in de private sector vertraagd worden, stelt Cruz. En andere Republikeinen zijn het met hem eens. Daarnaast wordt Jeffrey Eisenach waarschijnlijk de nieuwe voorzitter van de FCC, die toevallig ook kritisch tegenover netneutraliteit staat.

De FCC zou daarmee de Open Internet Order uit 2015, waar netneutraliteit in opgenomen staat, terug kunnen draaien of af kunnen zwakken. Gevolg? Het internet is geen voorziening meer en providers krijgen de mogelijkheid om consumenten of bedrijven meer te laten betalen voor snelle toegang tot bijvoorbeeld Netflix. Daarnaast heeft de FCC net een nieuwe regel ingesteld dat providers toestemming moeten hebben van hun klanten voor ze data mogen doorverkopen aan derde partijen. Maar ook deze regel kan door Trump worden vernietigd.

Alles in Amerika

Tijdens zijn campagne heeft Trump meerdere keren aangegeven dat hij alles in de VS wilt houden. En dan gaat het met name over de bedrijven, zodat er meer banen komen voor Amerikanen. “We gaan Apple dwingen hun verdomde computers in Amerika te bouwen”, zei hij bijvoorbeeld. Logisch gezien is Apple – en de gehele tech-sector – hier niet blij mee.

We gaan Apple dwingen hun verdomde computers in Amerika te bouwen - Donald TrumpEen voordeel: Trump kan dit niet afdwingen. Een president heeft namelijk geen macht over wat bedrijven waar doen, tenzij het illegaal is. Daarnaast is Trump voor vrije handel en dat betekent dat bedrijven ook in het buitenland kunnen werken. Tot slot zou dit de ondergang betekenen voor veel bedrijven, omdat de productiekosten in de Verenigde Staten vaak veel hoger zijn dan in bijvoorbeeld China. En dat is weer slecht voor de economie. Iets wat Trump niet moet willen dus.

Een ander punt van Trump is dat hij delen van het internet wil afsluiten, om de propaganda van IS te voorkomen. Hier zou hij “met Bill Gates over gaan praten”. Gelukkig voor ons hoeven we ons hier weinig zorgen over te maken. Delen van het internet afsluiten is namelijk niet zomaar mogelijk. Bovendien: als Trump denkt dat Bill Gates hier de mogelijkheden toe heeft, snapt hij duidelijk niet veel van de techsector en het internet, en heeft hij geen idee wat Bill Gates doet. Daarnaast is de verwachting redelijk dat geen enkele speler in de techsector Trump zou helpen bij een dergelijk doel, omdat ze open internet vrijwel allemaal te belangrijk vinden.

Meer Russische aanvallen

Rusland was duidelijk blij met de winst van Trump. In het parlement werd namelijk geapplaudisseerd toen de overwinning bekend werd. Maar dat Rusland Trump wel een goede president vindt, bleek eerder al. Tijdens de campagne werden de Democraten namelijk regelmatig aangevallen door hackers, en velen denken dat zij betaald werden door Rusland. Nu Trump gewonnen heeft – of dat nu dankzij de hulp van die hacks is of niet-, bestaat de angst dat er meer Russische hacks gaan komen, schrijft Wired.

Hoewel Trump weinig te maken heeft met dit onderwerp, is hij wel een oorzaak van mogelijke nieuwe aanvallen van het Kremlin. Het feit dat Rusland vindt dat hun aanvallen tijdens de campagne succesvol waren, is volgens experts de reden dat er vergelijkbare hacks komen om de verkiezingen in het Westen – zeker in Europa – te ontregelen. “Ze hebben geleerd dat ze het kunnen doen, er mee wegkomen en de uitkomst krijgen die ze willen”, stelt James Lews, een cybersecurity-expert bij het Center for Strategic and International Studies.

Een deel van die aanvallen lijken zelfs al uitgevoerd te worden. Niet alleen de Democratische partij, maar ook diverse Europese organisaties waren het doelwit van hackersgroep Fancy Bear, die aan de Russische overheid worden gelinkt. Veel van de pogingen waren succesvol, maar het is nog niet altijd duidelijk wat de precieze schade is. Volgens Trend Micro zijn bovendien diverse overheden en ambassades over de gehele wereld in de afgelopen weken het slachtoffer geworden van deze groep.

Dmitri Alperovitch, CEO van beveiligingsbedrijf Crowdstrike, zegt zelfs dat overheden in heel Europa, met wie hij gesproken heeft, bang zijn dat het Kremlin zijn pijlen nu gaat richten op de aankomende verkiezingen in Frankrijk en Duitsland. En ook in Europa zijn er kandidaten als Trump die Poetin graag aan kop ziet staan. Denk aan Le Pen in Frankrijk, voorstanders van de Brexit en natuurlijk onze eigen Geert Wilders.

Wat gaat er echt gebeuren?

Het is dus de vraag welke van deze plannen wel en niet uitgevoerd worden. Veel dingen zijn nog niet duidelijk, want wat Trump in een campagne roept, hoeft hij niet per se als president ook uit te gaan voeren. Bovendien zijn een aantal van zijn plannen haast onmogelijk om ook echt uit te voeren. Deels omdat hij de macht niet heeft, deels omdat het gewoon niet kan. Dit geldt bijvoorbeeld bij het plan om bedrijven in de VS te houden en delen van het internet af te sluiten.

Andere plannen zijn wel haalbaar voor de nieuwe president, maar daarbij zal hij op veel weerstand stuiten van het Amerikaanse volk, de wereldwijde bevolking, andere leiders en natuurlijk bij de techsector. Of hij dit dus uiteindelijk doorzet, is nog maar de vraag.

De beslissingen maakt hij in ieder geval niet alleen. Hoewel we nog weinig weten over wie Trump gaat adviseren over technologie, wordt er verwacht dat hij veel gaat steunen op Michael Flynn. Flynn is de voormalige directeur van de Defense Intelligence Agency en hij kan aangewezen worden als directeur of het hoofd van de NSA.

Daarnaast zijn het voormalige Congreslid Mike Rogers en de voormalige luitenant-generaal Ronald Burgess onderdeel van het overgangsteam van Trump. Zij richten zich met name op inlichtingendiensten en beveiligingsmaatregelen. De kans is dus groot dat ook zij hem advies geven over zijn plannen op het gebied van technologie. Laten we hopen dat deze heren verstandigere keuzes gaan maken dan Trump voor ogen heeft.

0 Reacties
Reageer