‘Tienduizenden Nederlandse jongeren kunnen hacken, helft wil het weleens doen’

smartphone gehackt, hacken

5 procent van de Nederlandse jongeren tussen de 12 en 18 jaar heeft weleens zonder toestemming ingebroken in een computer of netwerk. 12 procent zegt dit nog nooit gedaan te hebben, maar het wel te kunnen. En de helft van de jongeren die nog nooit heeft gehackt, zegt wel eens te willen proberen te hacken. Dat blijkt uit onderzoek van Veiliginternetten.nl.

Drie procent van de jongeren geeft aan zonder toestemming het schoolsysteem te zijn binnengedrongen. 12 procent zegt dit wel te kunnen, maar het niet gedaan te hebben. 5 procent drong weleens een e-mailaccount binnen zonder toestemming, 21 procent zegt dit ook te kunnen.

Jongeren hacken om diverse redenen. Zo doet 40 procent het voor de lol, om te zien of ze het überhaupt kunnen. 32 procent geeft aan te hacken omdat ze nieuwsgierig zijn naar de gegevens van anderen, 21 procent wil kijken hoe goed iemands systeem beveiligd is. 15 procent hackt om anderen te laten zien dat het lukt.

“Volgens acht op de tien jongeren is hacken altijd strafbaar. Ondanks dit gegeven, lijkt de wens te kijken hoe ver ze kunnen komen, nieuwsgierigheid naar wat ze zullen aantreffen, of het idee toch niet gepakt te kunnen worden, groter”, voegt Marjolijn Bonthuis,adjunct-directeur van ECP | Platform voor de InformatieSamenleving en een van de initiatiefnemers van Veiliginternetten.nl, toe.

Oproep

Veiliginternetten.nl roept jongeren op om hun vaardigheden op een positieve, niet strafbare manier in te zetten. Dit doen ze met twee video’s, die op de website van veiliginternetten.nl te vinden zijn.

“We willen jongeren laten zien dat zij een uniek talent bezitten. Door dit talent op de goede manier in te zetten en te ontwikkelen kunnen zij onze samenleving helpen minder kwetsbaar te worden voor cybercriminaliteit. Daar ligt ook een rol voor ouders en docenten. We hebben om die reden twee video’s ontwikkeld die daar een bijdrage aan kunnen leveren,” zegt Marjolijn Bonthuis.

“Het is belangrijk dat ouders en docenten met jongeren in gesprek gaan over hacken. Over de mogelijke consequenties voor de toekomst van hacken zonder toestemming, maar juist ook over hoe zij met dit talent organisaties kunnen helpen kwetsbaarheden in hun systemen op te sporen en op te lossen. Er is een groot tekort aan deze skills. Meer inzicht in en aandacht voor jongeren met kennis, ervaring of nieuwsgierigheid naar technologie en ICT is broodnodig.”

Foto: Shutterstock.com

0 Reacties
Reageer