5G komt er aan, maar niet zonder de nodige hobbels op de weg. In andere westerse landen wordt namelijk gewaarschuwd voor buitenlandse infiltratie en spionage via apparatuur van landen met een actief offensief cyberprogramma, zoals Rusland en China. Het kabinet heeft nu besloten dat Nederlandse telecomproviders extra beveiligingsmaatregelen nemen om dat te voorkomen, schrijft Tweakers.
Het kabinet nam zijn beslissing nadat een speciale taskforce onder leiding van de NCTV onderzoek deed naar de risico’s van het 5G-netwerk. De beslissingen werden bekendgemaakt door minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie in een brief aan de Tweede Kamer.
De risico’s waar voor gewaarschuwd wordt – ook door onze eigen inlichtingendiensten – zijn bijvoorbeeld supply chain attacks. Dat zijn aanvallen waarbij bedrijven en organisaties geïnfiltreerd worden, bijvoorbeeld voor spionage. Volgens Grapperhaus is met zo’n aanval ook sabotage mogelijk. In de toekomst worden vitale infrastructuren als de drinkwatervoorziening namelijk ook met 5G-netwerken verbonden.
Huawei
De afgelopen jaren wordt er specifiek over Huawei gewaarschuwd, en dan vooral door de Verenigde Staten. De VS is bang dat de Chinese overheid via de apparatuur van Huawei kan spioneren op Westerse landen. Diverse landen stelden daarom al een ban in op het gebruik van apparatuur van Huawei in het 5G-netwerk.
In Nederland wordt zo’n maatregel niet ingezet. Hier komen er verplichte “aanvullende beveiligingsmaatregelen”, waarmee 5G-netwerken beter bestand moeten zijn tegen buitenlandse bedreigingen. Die maatregelen zijn naast de “extra hoge eisen” aan leveranciers van diensten en producten in kritieke onderdelen in het telecomnetwerk.
Het is echter nog onbekend wat de maatregelen precies zijn. Dit najaar worden die naar de Tweede Kamer gestuurd. De maatregelen blijven vertrouwelijk, vanwege “risico’s voor de nationale veiligheid”.