Om eerlijk te zijn heb ik nog nooit geld belegd. En ik vraag me oprecht af hoeveel mensen van mijn leeftijd dat wel hebben gedaan. Het klinkt ingewikkeld, risicovol en tijdrovend. Maar vanaf deze zomer moet dat gaan veranderen, dankzij de app Peaks. Daarmee beleg je namelijk eenvoudig met je wisselgeld, en dat kan al vanaf één euro.
Met Peaks beleg je met niets meer dan je wisselgeld. Je linkt je betaalrekening aan de app en iedere keer dat je pint, wordt het bedrag afgerond naar de volgende euro en het resterende bedrag afgeschreven van je rekening. Bestel je dus een kop koffie van €2,70, dan maakt Peaks daar 3 euro van. Met de resterende 30 cent wordt vervolgens apart gezet, zonder dat je daar nu echt moeite voor hoeft te doen. Met het potje opgespaard geld kun je vervolgens gaan beleggen. Op die manier moet iedereen vermogen op kunnen bouwen, menen oprichters Sijbrand Tieleman, Tom Arends en Rutger Beens.
“We hadden meerdere inspiratiebronnen voor Peaks”, vertelt Tieleman. “Maar de voornaamste bron is de piekenpijp van vroeger. Daar stopte je toen overgebleven guldens in, die je vervolgens weer voor andere dingen kon gebruiken. Maar natuurlijk werden we ook geïnspireerd door vergelijkbare Amerikaanse initiatieven.” Het idee is dus simpel: zet wat geld apart en investeer het opnieuw in iets anders.
Jonger publiek
Met de app hopen de makers een jonger publiek aan het beleggen te krijgen. “Als je vroeg begint met beleggen en het over een lange termijn uitspreidt, levert het uiteindelijk wel wat op. Veel mensen beginnen er nu te laat mee”, stelt Tieleman. “Jongeren kunnen via de app starten met kleine bedragen en spelenderwijs ontdekken hoe het allemaal werkt.”
Een andere reden om de app te starten zijn de huidige financiële omstandigheden. “Spaarrentes zijn historisch laag, studenten moeten lenen om te kunnen studeren en de pensioenen voor onze oude dag worden steeds minder zeker. Hierdoor stijgt de druk voor vooral jonge mensen om zelf de verantwoordelijkheid voor de eigen financiën te nemen.”
Tieleman kijkt hij ook naar de risico’s waar mijn moeder me altijd over vertelde. Wil je beleggen, dan bestaat de kans namelijk dat de aandelen omlaag gaan en je dus geld verliest. “Je belegt zeer gespreid en op lange termijn, waardoor de risico’s worden uitgesmeerd.” Oftewel: de kans is vrij groot dat in ieder geval een deel van je aandelen binnen nu en zeg twintig jaar gaan stijgen. Daardoor worden de risico’s kleiner en kun je dalende aandelen gemakkelijk opvangen.
Risicoprofielen
Binnen de app kun je kiezen uit vier risicoprofielen. Ieder profiel bevat een bepaald aantal aandelen en een aantal obligaties. Hoe meer aandelen je er in hebt, hoe groter het risico is dat je loopt. Je kunt dus zelf bepalen hoeveel kans jij wilt lopen op een eventueel verlies. Daarnaast kun je kiezen uit vier duurzame opties. Daarmee heb je in totaal keuze uit acht profielen. “Peaks geeft hierbij duidelijk uitleg en laat per profiel het verwachte rendement zien. Zo kunnen gebruikers een weloverwogen keuze maken”, vertelt Tieleman.
Heb je een profiel gekozen, dan ga je beleggen in een mix van zogenaamde indextrackers die Peaks geselecteerd heeft. De indextrackers zijn beursgenoteerde fondsen die een index volgen en aansluiten bij jouw risicoprofiel.
Ook kun je op ieder moment zien hoe het er voor staat met jouw beleggingsresultaten. Dan weet je of je geld verliest of winst maakt. Verder zit er eenvoudige informatie over beleggen in de app en krijg je advies over je volgende stap. Het wordt je bijvoorbeeld verteld wanneer je beter meer geld opzij kunt zetten en wanneer je juist gas terug moet nemen.
En wat krijgt Peaks van mij?
Ik vraag me direct af: en wat krijgt Peaks hiervoor? Voor niets gaat immers de zon op. “We hebben twee verdienmodellen”, vertelt Tieleman. “Voor iedereen ouder dan 22 jaar kost de app een euro per maand, de eerste drie maanden zijn gratis. Ga je over de grens van 2500 euro aan belegd vermogen heen, dan betaal je 0,5 procent van je potje op jaarbasis.”
Dat Peaks zich op jongere gebruikers richt, zie je ook aan het verdienmodel. Iedereen tussen de 18 en 22 jaar betaalt namelijk niets voor het gebruik van de app. Wel zijn er altijd kosten voor de koersen, voegt Tieleman toe. “Die zijn altijd aanwezig, voor welke aanbieder je ook kiest.”
De app moet deze zomer verschijnen voor zowel iOS als Android. Wanneer dit precies is, kan Tieleman nog niet zeggen. “We zijn nu bezig met de aanvraag van een vergunning. Mocht daar vertraging in zitten, dan kan de releasedatum van de app dus ook vertraging oplopen. Maar hoe sneller, hoe beter!”