Iedereen heeft ze ooit wel gehad: screensavers van 3D-buizen, vliegende broodroosters en natuurlijk het logo van Windows dat over je scherm heen springt. Ik word in ieder geval al nostalgisch als ik er aan denk. En daar blijk ik niet de enige in te zijn: er komt een gehele tentoonstelling over deze oude beelden.
Met de installatie Sleep Mode. The Art of the Screensaver geven Het Nieuwe Instituut en kunstenaar Rafaël Rozendaal een eerbetoon aan de digitale kunst van de vorige decennia. Screensavers werden in het begin echter niet zo gezien, het waren vooral pragmatische oplossingen. De bewegende beelden zorgden er namelijk voor dat het beeld niet in het scherm brandde als deze een tijd niet gebruikt werd. Pas later kwamen er artistieke experimenten om de hoek kijken, en die kennen we vrijwel allemaal wel.
Geschiedenis
Bij de expositie kom je binnen in een ruimte met 26 levensgrote projecties van bekende screensavers. De beelden laten de geschiedenis van deze beelden zien, maar worden ook de anonieme programmeurs die ze maakten uitgelicht.
Volgens Rozendaal is de kunst van de screensaver behoorlijk paradoxaal: de beelden werden juist ontworpen om weergegeven te worden als er niemand kijkt. Kunst om niet te zien dus. Tegenwoordig kijkt er echt niemand meer naar, want de door de computer gegenereerde beelden bestaan eigenlijk niet meer.
De tentoonstelling is te zien tussen 27 januari en 25 juni in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam.