SAP zet Big Data in bij het bestrijden van voedselfraude

Dat er talloze commerciële mogelijkheden zijn rond Big Data, mag duidelijk zijn. Dat het verzamelen en analyseren van enorme datasets ook van maatschappelijk belang kan zijn, laten de nieuwste samenwerkingen van softwaregigant SAP wel zien. Het bedrijf werkt mee aan diverse initiatieven, zoals het beschermen van bedreigde organismen of het voorkomen van voedselfraude.

Een verscheidenheid aan organismen staat op het punt in een alarmerend tempo van de aarde te verdwijnen. Om die organismen goed te beschermen, is het noodzakelijk om meer te leren over deze dieren, planten, schimmels en bacteriën.

Een samenwerking tussen diverse bedrijven en organisaties moet leiden tot een uitgebreide database met DNA-gegevens voor elk organisme op aarde. Het project heeft de naam International Barcode of Life ofwel iBOL gekregen.

Om de database van iBOL gemakkelijker toegankelijker en uitbreidbaar te maken, ontwikkelde SAP de LifeScanner app. Deze app stelt iedereen in staat om de benodigde gegevens te delen en analyseren. Iedereen met een iPhone kan de app raadplegen voor het verzamelen van weefselmonsters.

img-013

Fraude in de voedselindustrie
Een andere zorgwekkende is het toenemende gesjoemel in de voedselindustrie. Een keur aan fraudeleuze praktijken komt aan het licht: zo heeft onderzoek van de Biodiversity Institute of Ontario aangetoond dat levensmiddelen regelmatig verontreinigd zijn en bleek  dat de voedselsector vaak verkeerde etikettering gebruikt.

Zeker als het gaat om kruiden en specerijen, of vis en zeevruchten. Bij maar liefst een derde van de geteste producten bleek er sprake te zijn van vervalsing. Denk hierbij aan het vervangen van de op het etiket vermelde ingrediënten door andere bestanddelen en het gebruiken van vulstoffen. Zo haalde supermarktketen Albert Heijn vandaag nog hun guacamole-dip uit de schappen toen bleek dat er geen enkel spoor van avocado in de dip te vinden was. 

Nadat voedingsmiddelen verwerkt zijn tot het eindproduct, is het opsporen van de aparte ingrediënten en het bevestigen van de authenticiteit hiervan een ingewikkelde en tijdrovende kwestie. SAP en de start-up Tru-ID onderzoeken daarom hoe diensten van SAP, zoals SAP HANA, meer fraude in de voedselindustrie kan opsporen.

0 Reacties
Reageer