Van vuurvaste dozen tot het einde van het merk Note: Samsung Galaxy Note 7 – the aftermath

Galaxy Note 7

Wie denkt dat de Note Gate, zoals het debacle rondom de Galaxy Note 7 inmiddels ook wel genoemd wordt, over is nu Samsung de telefoons niet meer maakt, heeft het mis. De hele afwikkeling en gevolgen voor Samsung op termijn beginnen nu pas. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de besmette naam Galaxy Note? En wat gaan ze doen met de teruggestuurde toestellen? Een overzicht van de aftermath van Note Gate.

Eerst een kleine terugblik. Want wat is er nu eigenlijk gebeurd? Samsung heeft de afgelopen maand behoorlijk wat over zich heen gekregen. Begin september werd bekend dat het bedrijf de Note 7 ging vervangen, omdat de accu’s van dit nieuwe toestel ontploften. Ze kwamen toen met een veilig toestel, waarbij het probleem opgelost zou moeten zijn. Maar helaas: ook deze toestellen bleken last te hebben van plofaccu’s.

Vorige week zei Samsung tijdelijk te stoppen met de productie van hun vlaggenschip, en niet veel later werd ook de verkoop stopgezet. Zo tijdelijk bleek die beslissing maandag niet te zijn, want de Samsung Galaxy Note 7 wordt nu helemaal niet meer gemaakt.

Ander probleem

Inmiddels denken onderzoekers dat de ‘veilige’ Note 7 oververhitte vanwege een ander probleem dan bij de eerste variant, schrijft Bloomberg. De nieuwe batterijen zouden namelijk iets te groot zijn voor het toestel en samengeknepen worden binnenin de telefoon. Daardoor zouden ze oververhitten en smelten. De accu’s werden gemaakt door zusterbedrijf Samsung SDI. Samsung zelf kan dit vermoeden nog niet bevestigen.

Alle telefoons zijn inmiddels teruggeroepen. Klanten die een nieuwe telefoon van Samsung willen, kunnen 100 dollar korting krijgen. Koop je een smartphone van een andere fabrikant, dan krijg je 25 dollar terug van het bedrijf. Je kunt er ook voor kiezen om gewoon je geld terug te krijgen van Samsung en even rustig te bedenken wat je nu gaat doen.

Na de terugroepactie is het probleem overigens nog niet direct opgelost. Samsung ontving sinds de oproep nog 23 meldingen van problemen met de telefoon in enkel de Verenigde Staten, schrijft het bedrijf. In totaal kreeg het bedrijf in de VS 96 meldingen van batterijproblemen met de Note 7. Bij 13 daarvan was er sprake van brandwonden. Bij 47 meldingen beschadigde de telefoon andere objecten.

Vernietigen

Iedereen die een Samsung Galaxy Note 7 moet terugsturen, krijgt daarvoor een speciale, vuurvaste doos thuis gestuurd. In de doos zitten ook veiligheidshandschoenen om irritatie van de brandwerende folie te voorkomen en een uitgebreide instructie over hoe je de telefoon moet terugsturen. Zo moet je de smartphone eerst in een speciaal zakje plaatsen, dan in een kartonnen doosje en vervolgens in de doos met brandwerende folie. Het pakket mag niet met het vliegtuig vervoerd worden, maar alleen over het land of per schip.

Zodra de telefoon bij Samsung aankomt, wordt deze vernietigd, schrijft The Verge. De telefoons worden dus niet hergebruikt of gerepareerd. Het bedrijf zou een speciaal proces hebben om van de toestellen af te komen, maar hoe dat er precies uitziet, is niet bekend. Milieu-organisaties als Greenpeace willen echter dat het bedrijf hier open over is, omdat het om heel veel toestellen gaat. Het zou zonde zijn als eventuele bruikbare onderdelen niet zouden worden hergebruikt.

Einde van Note?

Volgens geruchten eindigt de naam Note ook bij de Note 7, schrijft de Russische site Hi-Tech Mail. Deze merknaam zou namelijk teveel schade hebben opgelopen door het hele debacle. Een Note 8 zou daarmee dus niet op de markt verschijnen. De informatie is echter nog niet bevestigd, waardoor het niet duidelijk is of deze stap inderdaad doorgezet wordt.

Sowieso zit Samsung op dit moment natuurlijk met het probleem, want het vlaggenschap waarmee het de concurrentie aan wilde gaan met de iPhone 7 plus is niet weggevallen. En een nieuw toestel kan het bedrijf niet in korte tijd ontwikkelen. Het wordt dus een lastig najaar voor het bedrijf en het is nog maar afwachten wat de gevolgen zijn voor (de naam van) het bedrijf op lange termijn.

0 Reacties
Reageer