Robots moeten met een flexibele robothuid beter aan gaan voelen

Robothuid

Amerikaanse wetenschappers van de University of Washington en UCLA hebben een soort robothuid ontwikkeld, waardoor robots beter aan moeten voelen. Het flexibele materiaal werkt net als de menselijke huid en kan over ieder onderdeel van een robot gespannen worden.

De huid werd ontwikkeld omdat het voor robots nog moeilijk is om objecten vast te pakken en te voelen hoeveel kracht ze moeten gebruiken.

Als de robothuid eenmaal op een robot zit, kan het apparaat vibraties en andere krachten voelen als het materiaal over een ander object veegt. Daardoor is het gemakkelijker om objecten vast te pakken. Een robot kan dan bijvoorbeeld voelen of een object uit zijn handen glijdt. Dat was volgens de onderzoekers met andere nephuiden nog niet mogelijk.

Werking

De robothuid is gemaakt van siliconenrubber met piepkleine kanaaltjes die gevuld zijn met geleidend materiaal. De kanaaltjes hebben een half zo kleine doorsnee als een mensenhaar. Vervormt een kanaal, dan verandert de hoeveelheid stroom die door het metaal kan stromen. Op die manier ‘voelt de robot’.

De inspiratie voor het materiaal komt van de manier waarop de menselijke huid zich om een vingernagel heen vervormt als je ermee over aan tafelblad gaat.

0 Reacties
Reageer