Robot heeft rekbare, aanraakgevoelige Octopushuid

Een robot hoeft helemaal niet van solide staal of plastic te worden gemaakt. Wetenschappers van Cornell en de Istituto Italiano di Tecnologia hebben een rekbare robothuid gemaakt, waardoor een machine vele malen flexibeler kan worden dan we nu gewend zijn. Deze huid geeft licht en kan ook nog eens aanrakingen herkennen.

Het idee was eerst om alleen een rekbare en lichtgevende stof te maken. Door de methodiek die de makers hiervoor gebruikten werd het ineens ook aanraakgevoelig. De makers hebben namelijk fosfor gebruikt om het oppervlak lichtgevend te maken, waardoor er een elektrisch veld door het materiaal moet worden gemaakt.

Door de aanraakgevoeligheid kan de huid zien wanneer er druk op wordt uitgeoefend, waar het materiaal vervolgens op kan reageren. Zo kan bijvoorbeeld de kleur worden veranderd, of de dikte van het materiaal worden aangepast. Hierdoor kunnen wetenschappers een robot maken die reageert op aanrakingen zoals octopus dat ook zou doen.

Door de huid op die van een octopus te baseren, kan een robot slimmer reageren dan wij mensen. Een octopus kan namelijk razendsnel op aanrakingen reageren, door kleur en textuur te veranderen als dat nodig is.

0 Reacties
Reageer