Review Google Nest Mini: Vertrouwd goed met fijne nieuwe functies

Google Nest Mini

Het is ontzettend handig: je lampen en andere slimme apparaten in huis aansturen met je stem. Google heeft daar speciale apparaten voor, zoals de slimme speaker Nest Mini. Dit apparaat kreeg in oktober dit jaar een update en wij mochten hem uitproberen.

De Google Nest Mini is in feite de nieuwe versie van de Google Home Mini, die we al eerder konden reviewen. Maar het apparaat heeft meer dan alleen een nieuwe naam gekregen. Ook zijn er allerlei nieuwe functies.

De beste update naar mijn mening, is die van het geluid. Toegegeven, de Nest Mini kan niet op tegen de flinke studiospeakers die hier in huis staan, maar het geluid is wel flink verbeterd ten opzichte van zijn voorganger.

De Nest Mini moet volgens Google twee keer meer bas geven dan de Home Mini, en dat verschil hoor je ook echt. Het is dus een stuk prettiger om muziek via de Nest Mini te luisteren. Ook fijn: er zit behoorlijk wat volume in dit kleine apparaat. Als de speaker beneden het nieuws vertelt, hoor ik het op zolder ook. Je kunt dus gemakkelijk een feestje van muziek voorzien.

Nieuwe lampjes

Een andere update die de Nest Mini heeft gekregen, zijn twee LED-lampjes aan de zijkanten. De Home Mini had alleen drie LED-lampjes bovenop, die aangeven dat het apparaat naar je luistert als je praat of dat het aan het nadenken is.

De Nest Mini heeft ook twee lampjes aan de zijkant, die aangaan als je in de buurt komt. Raak de plek van het lampje aan, en je kunt het volume aanpassen. En dat is een behoorlijk fijne toevoeging, moet ik zeggen.

Google Nest Mini

Het is me namelijk meer dan eens gebeurd dat ik stond te schreeuwen naar mijn Home Mini (die bovenop een kast staat) dat het geluid zachter moest, maar ik simpelweg niet boven de muziek uitkwam (en daarom moest het geluid zachter). De Nest Mini kan ik aanraken, waardoor ik mijn stembanden spaar. Bovendien is het een stuk prettiger om op deze manier het volume aan te passen als je een gesprek hebt, dan wanneer je dat gesprek moet onderbreken om tegen de speaker te praten.

Een andere nieuwe functie is dat de Nest Mini het merkt als het rumoerig is om je heen. Speel je bijvoorbeeld het nieuws af en is er veel lawaai, dan gaat het geluid harder. Ik heb dit zelf uitgeprobeerd met een föhn en het volume ging inderdaad automatisch omhoog. Wat wel jammer is, is dat het geluid niet zoveel harder werd dat ik het over de föhn heen kon horen. Daarnaast werkt dit helaas niet met muziek.

Je verstaat me beter!

Ik noemde het net al even: het komt wel eens voor dat ik naar de Home Mini sta te schreeuwen. Dit is vooral als er een timer af gaat, of als ik aan het koken ben en een timer aan wil zetten.

De nieuwe Nest Mini heeft echter een derde microfoon gekregen, waardoor geluid om me heen beter weggefilterd wordt en het apparaat me beter verstaat. En dat werpt zijn vruchten af. Ik sta nog steeds af en toe naar het apparaat te schreeuwen, maar heb wel het idee dat de Nest Mini met iets beter verstaat.

Ook leuk is dat er een intercomfunctie is toegevoegd. Je kunt nu met de Google Nest Mini naar een andere slimme Google-speaker bellen, en zo een gesprek voeren met iemand op een andere verdieping. En dat werkt ook met de oudere Google Home Mini, ontdekte ik bij mijn test.

Ik moet wel zeggen dat je in de buurt van de speaker moet staan, wil je dat de ander je goed verstaat. En het geluid hiervan is niet geweldig. Maar de functie werkt en het is wel beter dan door het huis heen schreeuwen om iets te moeten vragen.

Google Nest Mini
De Google Nest Mini kun je ook aan de muur hangen.

Vertrouwd uiterlijk

Hetgeen wat vooral niet veranderd is, is het uiterlijk van de Nest Mini. Nou ja, op een paar kleine punten na dan. Zo heeft de Nest Mini nu een gat achterop, waardoor je hem ook aan de muur kunt hangen.

Verder heeft het apparaat een duurzamer ontwerp gekregen, met bovenop stof gemaakt van gerecyclede plastic flessen. De rest van de behuizing bestaat minimaal voor 35 procent uit gerecycled plastic.

Maar zet de Nest Mini naast zijn voorganger, en je ziet nauwelijks verschil. En dat is ook niet nodig. Het apparaat was qua behuizing op veel punten al redelijk perfect: klein, onopvallend en stylish.

Wel een klein puntje van kritiek: de bijgeleverde kabel is niet heel lang, waardoor het lastiger is om hem netjes weg te werken of om de Mini op een hogere plek te zetten. Bovendien is dit niet langer een microUSB-kabel, maar een gewone stroomkabel. Daardoor kun je hem niet meer met een powerbank van stroom voorzien.

Google Home Mini en Google Nest Mini

Links: Google Home Mini. Rechts: Google Nest Mini.

Vertrouwd goed

Toen Google zei een nieuwe Nest Mini aan te kondigen, vroeg ik me oprecht af waarom. Maar Google heeft zijn werk goed gedaan: er zit daadwerkelijk genoeg in deze nieuwe versie om een upgrade te verantwoorden.

Vooral de nieuwe LED-lampjes voor volume en het verbeterde geluid zijn goede redenen om een nieuwe versie van het apparaat te kopen. En ook de verbeterde spraakherkenning is een welkome update.

Het enige jammere is dat de bijgeleverde kabel niet heel lang is. Maar met een verlengsnoer kom je natuurlijk een heel eind. Dus echt dramatisch is dat niet.

De Google Nest Mini kun je voor 59 euro kopen via de website van Google en diverse andere retailers.

0 Reacties
Reageer