Projectbook is Evernote voor Niet-Chaoten

Mijn hersenen hebben al jaren een hulpmiddel: Evernote. Waar ik lange tijd vasthield aan de doorzoekbaarheid van Gmail ben ik een jaar of twee terug toch volledig overstag gegaan voor het ijzeren geheugen van de Amerikaanse olifant. In de loop der tijd hebben zich voldoende concurrenten aangediend als concurrent van “The 100 Million Dollar Company”, maar zelden raakte er men echt onrustig van bij Evernote. Is het gisteren gelanceerde Projectbook de zoveelste in rij of hebben de oprichters goed gekeken en geleerd van de rest?

Over aandacht in ieder geval niet te klagen: Giga OM, Techcrunch, The Verge, allen wisten ze te schrijven over de nieuwe app van Theory.io. Maar inhoudelijk ingaan op de app kan ik (nog) niet: de app is alleen beschikbaar in de Amerikaanse iTunes store en dus alleen te downloaden door onze Amerikaanse vrienden.

Dan maar eens kijken wat we kunnen vinden over de app. Oprichter Peter Tamte heeft een heldere visie, als het om zijn app gaat: “Note-taking is to tablets what word processing is to PCs and there’s a huge opportunity here to be the Microsoft Word of the tablet era.” De Amerikaan was, net als meer dan 34 miljoen anderen, fervant gebruiker van Evernote. Maar na verloop van tijd begon hij zich te irriteren aan de chaos in zijn notebook: “Digital clutter has replaced paper clutter“. En zo kwam hij op het idee van Projectbook: een notepade, schetsboek en to-do app in een.

Projectbook heeft zijn pijlen overduidelijk gericht op Evernote, met ondersteuning van doorzoekbare Word en PDF bestanden, text editing, handschrift herkenning, een ingebouwde to-do manager en het verbinden van gerelateerde notes. Ook het betaalmodel concureert met de Grote Olifant: Tamte wilde dat zijn nieuwe klanten vooraf betalen en weten waar zij aan toe zijn, in plaats van een verrassende betaling bij het willen gebruiken van bepaalde features. Daarnaast integreerde Projectbook direct het antoren van foto’s en teksten met lijnen en andere vormen, iets waar Evernote maar niet aan toe lijkt te komen na het opkopen van Skitch in 2011.

De pers is lyrisch, de screenshots veelbelovend. Maar de eerste reactie in de App Store – al moet je die misschien met een korrel zout nemen – is opvallend: “I wanted to like ProjectBook for it’s idea, but it’s execution isn’t ready for prime time. It’s billed as a tool for the disorganized, but the second you try to make sense of the folder management, you’ll realize it wasn’t designed with simplified management in mind.

ProjectBook heeft er duidelijk gekozen voor een streng gecontroleerde lancering, getuige alleen de launch in de Amerikaanse app store. Met zoveel wereldwijde aandacht is het bijna zonde dat je zoveel mensen buiten de States (nog steeds je grootste doelgroep, als je Evernote wil verslaan) teleur stelt. Kennelijk een duidelijk product van “the lean startup”, want volgens de reviewer is het met de hakken over de sloot een “minimal viable product”: “My first 15 minutes in the app makes me wonder if the developers did any true blue usability testing before rolling out the app. To come into the notes and organization space with these glitches in place is a quick recipe for people to check you out and move on

To be continued als Projectbook ook in Nederland te verkrijgen is!

0 Reacties
Reageer