Onderzoekers laten Pompeï uit zijn as herrijzen met 3D-technologie

In het jaar 79 barstte de vulkaan Vesuvius uit, waardoor de gehele stad Pompeï onder as kwam te liggen. De gebeurtenis is wereldberoemd, maar we hebben eigenlijk geen idee wat er precies verloren is gegaan. Hoe zag de stad er immers uit voor die uitbarsting? Dat kunnen we nu zien in een 3D-video, schrijft CNET.

Door de regen van as werden delen van de stad, inclusief mensen, eeuwenlang bewaard. Dat leverde niet alleen mooie plaatjes op, maar ook interessante onderzoeken voor archeologen. De lichamen die in Pompeii gevonden werden zijn al uitgebreid onderzocht, waardoor we nu meer weten over het dagelijks leven van de mensen.

Maar we wisten niet precies hoe Pompeii zelf er uit zag voor de uitbarsting. Tot nu dan. Onderzoekers van de Lund University hebben via 3D-scans een digitale reconstructie kunnen maken van een gigantisch huis, dat van de rijke Caecilius Iucundus was.

Het scannen gebeurde in 2011 en 2012 in heel Pompeï. Uiteindelijk willen de onderzoekers namelijk een interactief model maken van de gehele stad. “Door nieuwe technologie te combineren met meer traditionele methoden, kunnen we Pompeï in meer detail en preciezer namaken dan eerder mogelijk was”, zegt de digitale archeoloog Nicoló Dell’Unto.

De reden van het scannen was een grote aardbeving in Italië in 1980. Toen vroeg de beheerder van de stad aan de internationale onderzoeksgemeenschap om de stad te documenteren, voordat er nog meer schade werd aangericht.

0 Reacties
Reageer