Openarch is een initiatief van een aantal wetenschappers die met bestaande technologie een appartement hebben omgebouwd tot een interactief scherm. Werkelijk elk oppervlak is interactief en dus bruikbaar als ’toegangsscherm’ tot de digitale wereld. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om iedere dag een ander rustgevend kleurtje of patroon op je muren te kiezen.
Openarch gebruikt sensoren en projectoren door het hele huis. In de onderstaande video zie je hoe het eruit ziet. Het is het ultieme voorbeeld hoe fysiek en virtueel met elkaar versmelten. De interactie gaat via gebaren en spraak. De onderzoekers zeggen bezig te zijn om de sensoren zo intelligent te maken dat ze emoties herkennen en hierop kunnen reageren.
Het doel van de onderzoekers is om een systeem te ontwikkelen dat uiteindelijk het keyboard, afstandsbediening en allerlei fysieke media apparaten overbodig maakt. De technologie is zoals aangegeven niet nieuw en ook het idee is zeker niet innovatief. We kennen al meer organisaties die hiermee bezig zijn waaronder Phillips. Het past allemaal in de ontwikkeling van ubiquitous computing, oftewel technologie verwerkt in de natuurlijk omgeving van de mens waar ook augmented reality een onderdeel van is. Technologie maakt nu een ontwikkelfase door waardoor deze ‘versmelting’ steeds gewoner wordt.
Stel je voor dat iedere muur in je huis of op kantoor interactief zou zijn. Een fijne gedachte, of zou je er helemaal gek van worden?