Onderzoek: ‘Wikipedia wordt minder vaak geblokkeerd na overgang op HTTPS’

Een beveiligde HTTPS-verbinding is voor allerlei zaken handig. Zo kun je niet langer bespied worden, want het is niet te volgen op welke pagina van een website je precies zit. Daarnaast maakt het de kans op diverse hacks kleiner. Maar wie had ooit geraden dat het ook nog eens voor minder censuur zou zorgen? Bij Wikipedia is dat wel het geval, blijkt uit onderzoek van het Harvard Center for Internet and Society.

Sinds juni 2015 heeft Wikipedia standaard een HTTPS-verbinding, in plaats van een onbeveiligde HTTP-verbinding. Groot voordeel daarvan is dat het niet langer mogelijk is om alleen bepaalde artikelen of pagina’s te blokkeren. Dat deden diverse landen, bijvoorbeeld China en Saudi-Arabië, eerder wel. Maar dankzij HTTPS moeten de overheden alles van Wikipedia of helemaal niets blokkeren.

Onderzoek

De wetenschappers van Harvard gingen op onderzoek uit: heeft die HTTPS-verbinding invloed gehad op de blokkades? Tussen mei 2015 en mei 2016 werd er gekeken naar opvallende veranderingen in het verkeer naar Wikipedia. Die data vergeleken ze met het verkeer naar 1,7 miljoen artikelen in 286 verschillende talen tussen 2011 en 2016.

Conclusie? Wikipedia wordt sinds de overgang naar HTTPS minder vaak geblokkeerd. Zo is dit niet langer het geval in onder meer China, Iran en Saudi-Arabië. In andere landen wordt de website echter nog wel geblokkeerd. Dit gebeurt in bijvoorbeeld China, Thailand en Oezbekistan.

Volgens het onderzoek wordt Wikipedia in onder meer Egypte, Iran en Saudi-Arabië niet langer geblokkeerd. Landen als China, Thailand en Oezbekistan censureren Wikipedia echter nog wel.

De afbeelding boven dit artikel is beschikbaar gesteld door Lane Hartwell onder de Creative Commons-licentie

0 Reacties
Reageer